Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport från Bodrum

/
  • Matilda Olson från Gävle befinner sig i Bodrum.
  • Här ger sig de syriska flyktingarna ut i mörkret i båtar för att ta sig över till Kos och Europa. De använder sig av en fyr som syns lång väg som ledljus.
  • Flyktingarna syns överallt i Bodrum – i väntan på att de ska göra den livsfarliga resan över till Grekland.

25-åriga Matilda Olson från Gävle brukar bada på stranden där treårige Alan Kurdi spolades upp – bilden på pojken kablades ut över hela världen och har blivit startskottet för flera stödinsatser.
Arbetarbladet ringde upp för att höra hur det är på platsen.

Annons

Matilda Olson bor i Stockholm men är från Gävle ursprungligen. Hon och hennes turkiske pojkvän tillbringar mycket tid i Turkiet – främst somrarna och så har de gjort också i år.

De bor bara någon mil ifrån turistorten Bodrum där treårige Alans kropp spolades upp. De besöker Bodrum frekvent och det händer att de badar på just den stranden som nu blivit känd över hela världen.

Det ökade antalet syriska flyktingar gör sig påmint, men kanske inte så påtagande som en kan tro, i alla fall enligt Matilda Olson – turismmaskineriet trummar på som vanligt.

– Redan när jag var här i november tänkte man på att det var många fler än tidigare. De sitter i klungor och väntar nere i hamnen. Att ta båten från Bodrum är förmodligen den närmsta vägen till grekiska Kos.

Matilda beskriver också hur flyktingarna sedan åker i gummibåtar på natten och tar sikte mot – och ledljus av – en fyr på Kos som går att se från långt håll.

Vad tänkte du när du såg bilderna på Alan?

– Det är jättehemskt. Det blir så nära. Man vill så gärna hjälpa till men det är svårt att hitta sätt att göra det på, jag har inte ens sett ett soppkök. Det kanske finns jättemånga som hjälper men jag har inte sett något. Man får ta chansen när man ser någon flykting på stan helt enkelt, fråga om det är något man kan göra.

Flytvästar är bland det som säljer allra bäst i Bodrum just nu och vissa i handeln går ett steg längre, berättar Matilda Olson att lokalpressen rapporterar.

– Det säljs flytvästar som inte fungerar, sägs det. Och det skulle inte förvåna mig – i alla utsatta situationer så finns de som vill utnyttja, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons