Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasistanklagelse mot Gävlepolitiker

/
  • ATTACK MOT POLITIKER. Roger Hedlund, Sverigedemokraternas ledare i Gävle, anklagas i jättebokstäver vid proten där han bor för att vara rasist. Men han tar det med ro.

"Här bor Roger Hedlund. Rasist." Står det med jättebokstäver intill porten i central Gävle där ledaren för Sverigedemokraterna i Gävle bor.
– Det är otrevligt. Men jag blir inte särskilt rädd. Jag är van, säger Roger Hedlund.

Annons

Hotfullt klotter som riktar sig mot en utpekad person är ytterst ovanligt. Ännu ovanligare att det handlar om en folkvald politiker. Jan Hugg, vd för Gavlegårdarna som äger fastigheten där Hedlund bor kan inte erinra sig ett liknande fall.

– Jag har inte känt till det här förrän nu. Vi försöker alltid ta bort klotter så fort vi kan, men riktar det sig direkt mot en person är det naturligtvis allvarligare, säger han.

Roger Hedlund är fullmäktigeledamot och ledare för Sverigedemokraterna i Gävle. Som sådan har han även tidigare utsatts för antifascistiska och antirasistiska angrepp.

Förra året hade någon skrivit "ditt huvud på ett spett", intill portkodsdosan där han bor.

Den nu aktuella rasistanklagelsen vid Hedlunds port kom upp häromdagen. Den har ingen avsändare. Inne i porthuset står det sedan en tid skrivet "AFA kommer" i gula bokstäver. Det går inte att veta om det finns någon koppling mellan de båda budskapen. Inte heller om det verkligen är den Antifascistiska gruppen AFA som står bakom den senare.

– Polisen har uppmanat oss att polisanmäla alla former av angrepp och hot, så det kommer jag att göra även med det här, säger Hedlund.

För övrigt verkar han ta saken lugnt. Han själv får sällan eller aldrig några andra former av hot mot sig, säger han. Det han oroar sig mest för är att angreppen ska skrämma folk från att engagera sig i partiet, om de blir uppmärksammade i massmedia.

Vid partilokalen på Brynäs hände det förra året några gånger att någon hällde ut skräp och sopor i trapphuset utanför dörren. Även där hade någon sprayat bokstäverna AFA. Men sedan en boende i huset grep en person på bar gärning blev det lugnt även där.

 

Mer läsning

Annons