Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt halkskydd kan hindra många besvärliga frakturer

Det finns många olika halkskydd i handeln. Vilka ska man välja?

Annons

– Det allra bästa är ett väl fungerande helfotsskydd, säger forskaren Glenn Berggård.

Enligt honom kan rätt broddar rädda runt 10 000 svenskar från skador.

Varje år tvingas 25 000– 30 000 svenska fotgängare att söka sjukvård på grund av halkskador. Många av olyckorna skulle kunna undvikas.

Bra för alla

Även om äldre människor med sämre balans kan ha ett större behov av broddar än yngre inträffar halkolyckor också bland unga och medelålders. Och broddar blir allt mer populära även i den yngre befolkningen.

– Utifrån en studie vi gjort verkar det som om man kan minska antalet fall med 30 procent genom användning av halkskydd, säger Glenn Berggård.

Han har doktorerat vid Luleå Tekniska Universitet i testmetoder för halkskydd och gjort en undersökning där 107 personer i åldrarna 22–80 år ingått.

– En slutsats var att det gick bättre för kvinnor än för män att använda fotbladsskydd, som täcker främre delen av skosulan. Troligen beror det på att kvinnor är mer vana vid att gå i högklackade skor, säger han.

Berggård har också medverkat till ett test där en grupp medelålders försökspersoner provat broddar på uppdrag av Luleå Tekniska Universitet och Hjälpmedelsinstitutet.

– Om ett helfotsskydd fungerar bra är det att föredra. Näst bäst är hälfotsskydd. Det viktigaste momentet när man går är att sätta i hälen på ett säkert sätt, säger han.

Mer läsning

Annons