Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt medicin hjälpte Dennis höja betygen

/
  • ÅRETS RAKET. För några månader sedan såg det ut som om 15-årige Dennis Sundeqvist bara skulle få godkänt i två ämnen när han gick ut nian. Men sedan gjorde han en rejäl slutspurt.

För sex veckor sedan började Dennis Sundeqvist i Gävle medicinera mot sin Adhd. Sedan dess har han höjt sina skolresultat dramatiskt.

Godkänt i två ämnen förvandlades på en och en halv månad till godkänt i tio ämnen.

Annons

Förändringen var så markant att Dennis tilldelades utmärkelsen Årets Raket av Sörbyskolan.

Arbetarbladet berättade i flera artiklar i onsdagens tidning om den kraftiga ökningen av Adhd-diagnoser i Gästrikland. I den statistiken finns Dennis Sundeqvist. Han fick sin Adhd-utredning först i nionde klass.

– Jag tycker att det gick snabbt när vi väl kom i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin. Och personalen var jättefin, säger Dennis mamma Tina Jämsä.

Vid det laget hade Dennis själv bett om att få komma till Bup för en bedömning. Genom hela grundskolan hade han haft svårt för att koncentrera sig och sitta stilla.

– Den ena tanken hoppar till den andra som i en kuggad kedja, säger han.

Dennis föddes med ett fel i hjärtats klaffar och sjukvårdspersonalen förutspådde att han troligen skulle vara lugnare än andra barn. Men det blev snarare tvärtom.

Karaktärsbrister enligt skola

I skolan var han klassens clown och ofta bråkig. Vid ett tillfälle fick Dennis mamma och pappa beskedet att han troligen hade inlärningssvårigheter och dyslexi, medan en skola i Jämtland som Dennis gick i ansåg att det inte var något som helst fel på honom. Hans stökiga beteende handlade om karaktärsbrister och det var bara att skärpa sig.

Nu vet både Dennis och hans föräldrar att det inte är så. Och för hans del har läkemedlen mot Adhd hittills fungerat mycket bra.

– Jag får en helt annan motivation och andra insikter när jag tar medicinen. Jag kom på att jag inte kan gå omkring och skrika i korridorerna resten av livet. Jag måste vidare, säger han.

”Mirakel”

Dennis pluggade dag och natt under slutet av terminen. Skolpersonalen var förbluffad över uppryckningen.

– För mig var det som ett mirakel, säger Enrique Carvallo, en av klassföreståndarna.

Ett av de ämnen där Dennis vände minus till plus är matematik.

– Han hade ingen startmotor tidigare, men när han väl började räkna gick det snabbt och han fattade direkt, säger matteläraren Kajsa Kalin.

Dennis medicin, Concerta, tillhör gruppen centralstimulerande medel, som varit omdiskuterade i behandlingen av Adhd.

Mer läsning

Annons