Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättslig utredning efter att betongklump släppte från Gävlehus

/
  • I juni släppte en betongplatta från en av balkongerna.
  • Huset nära Västra vägen ägs av en 89-åring i Saltsjö-Boo.
  • Nu drar Hyresgästföreningen i gång en rättslig utredning för att få bukt med bristerna i huset vid Staketgatan-Byggmästargatan.

Hyresgästerna har länge klagat på fuktskador, dålig ventilation och andra brister. I mitten av juni lossnade en betongplatta från en av balkongerna på tredje våningen och ramlade ned på marken.
– Jätteallvarligt! Det hade kunnat bli en riktig olycka om någon fått den i huvudet och skadat sig, säger Jessica Sivsdotter, handläggare på Hyresgästföreningen.

Annons

Nu förbereder hon en rättslig utredning för att få bukt med bristerna i huset i hörnet av Staketgatan och Byggmästargatan i centrala Gävle.

Om inte fastighetsägaren åtgärdar bristerna kan det bli tal om föreläggande i hyresnämnden.

– Huset är väldigt dåligt skött, menar Jessica Sivsdotter.

Fastigheten ägs av 89-åriga Siv Erikson i Saltsjö-Boo med företaget Li-La E-son AB och förvaltas av fastighetsägarföreningen i Gävle.

– Jag har inte fått några klagomål. De hyresgäster som pratar med mig är enormt nöjda, säger Siv Erikson till Arbetarbladet.

Jessica Sivsdotter säger att hon under de senaste åren kontaktats av flera hyresgäster som klagat på vattenskador med mera. När betongklumpen rasade bestämde hon sig för att föra saken vidare med stöd av lagparagraferna.

Hon har skrivit till kommunens samhällsbyggnadskontor och begärt att kommunen gör en hållfasthetsmätning av balkongerna med stöd av plan- och bygglagen.

Balkongernas skick talar för en förhöjd olycksrisk, menar hon.

Men Hyresgästföreningen nöjer sig inte med det utan har också dragit i gång en så kallade Ribb-utredning (Rättslig inventering av befintlig bebyggelse).

I nästa vecka ska en delegation med handläggare, verksamhetsutvecklare och jurister från Hyresgästföreningen besöka husen och prata med hyresgäster. Med sig har de en oberoende besiktningsman.

Under sommaren har hyresgästerna fått svara på en enkät med frågor. Ungefär hälften av de drygt 40 hyresgästerna har svarat.

De radar upp en mängd brister. Flera hyresgäster har rustat själva, bland annat tapetserat och bytt köksinredning, när de förgäves bett om åtgärder.

Andra exempel från enkäten: En spis är 40 år gammal och fungerar dåligt. Badrum har inte rustats sedan 1957. Dåligt utsug i köksfläkt. Sot och bensinlukt i trapphus och lägenheter. Armeringsjärn hänger från en av balkongerna.

Jessica Sivsdotter ifrågasätter Siv Erikson som fastighetsägare.

– Hon kanske ska lämna över skutan till någon annan, till någon som vill göra något gott åt husen, säger hon.

Fastighetsägarföreningens affärschef Mats Gustafsson berättar att man nu planerar att rusta balkongerna och att man lagat flera vattenläckor under de senaste åren.

Hur ser du på standarden i fastigheten i dagsläget?

– Fastigheten är byggd i mitten av 1950-talet. Vi har bytt alla fönster. Vi var också på väg att byta ut alla dörrar. Men möjligen får vi prioritera balkongerna i stället. Det sker och har skett åtgärder men det finns givetvis alltid mer att göra.

Han säger sig vara förvånad över att Hyresgästföreningen "inte haft någon större dialog" under årens lopp om bristerna är så stora att det nu blir en Ribb-utredning.

Hur ser du på fastighetsägarens vilja att satsa på underhållet?

– Det har satsats många miljoner under de senaste åren. Men inte på fasadrenovering, säger Mats Gustafsson.

När betongklumpen rasade från balkongen i juni skrev Gefle Dagblad om fallet. Tidningen Hem och Hyra har också uppmärksammat bristerna.

Mer läsning

Annons