Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Receptionerna tas bort på sjukhusen

/
  • Många strömmar igenom. 500–600 patienter per dag passerar den stora servicereceptionen på Gävle sjukhus. Där kan man anmäla sig, få sitt högkostnadskort stämplat och få frikort om man kommit upp till det. Men nu ska landstinget spara och då försvinner receptionerna.

Patientkassorna på länets sjukhus försvinner. I stället ska patienterna gå direkt till mottagningarna.

Enklare och billigare, menar ledningen.

Men facket är kritiskt och menar att mer jobb nu lämpas på vårdpersonalen.

Annons

Sedan landstinget förra året införde fakturabetalning kan man inte längre betala för sitt besök när man är på sjukhuset. Men patientkassorna har ändå funnits kvar – även om de fått byta namn till servicereception.

Där har man anmält sig inför sitt besök, fått högkostnadskortet stämplat och även kunnat få frikort. Receptionerna har också fått svara på frågor och hjälpa patienter till rätta.

Men nu är de snart ett minne blott.

Direkt till mottagningen

Landstingsledningen har beslutat att de ska försvinna, i stället ska patienterna gå direkt till mottagningarna och anmäla sig där. Antingen i en reception eller att man själv knappar in sig på en terminal.

Man menar att det blir enklare.

– Det har inte varit helt tydligt för patienten hur man ska göra, till vissa mottagningar har man redan i dag kunnat gå direkt. På det här viset blir det enhetligt, säger Kenth Larsson som är chef för lednings- och verksamhetsstöd.

Stora besparingar krävs

Men självklart vill man även spara pengar.

Till nästa år måste landstingets administration minska kostnaderna med 25–30 miljoner kronor. Och en del av besparingen kommer att göras på servicen på sjukhusen.

Men på fackförbundet Kommunal är man kritiska till förändringen. Dels menar man att receptionerna fyller en viktig funktion på sjukhusen, de flesta patienter är ju äldre och i behov av hjälp och stöd. Dels befarar man att det blir tufft när mer jobb läggs på mottagningarna.

– Det kommer att påverka arbetsbelastningen för de medlemmar som jobbar där, säger Irma Numelin som är ordförande i Kommunals landstingssektion.

Tas bort successivt

Men landstingsledningen har bestämt sig. Under hösten kommer mottagningarna successivt att börja ta emot sina patienter och nästa år räknar man med att servicereceptionerna ska försvinna. Vad som händer med personalen är inte klart.

Mer läsning

Annons