Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redan stort intresse för rot-avdragen

/
 • Färre svarta jobb. Det är reparationer, underhåll och om- och tillbyggnader som omfattas av skattereduktionen.             Sveriges Byggindustrier tror att avdraget även kommer ha positiv inverkan på att minska de utbredda svartjobben i byggsektorn. Redan nu har byggföretagaren Erik Arnemark (främst) i Valbo märkt av en ökad efterfrågan            bland privatpersoner. ”Får byggindustrin fart ger det mer jobb för alltifrån fönstertillverkare till transportörer.”Foto: David Holmqvist

Drygt en månad har gått sedan det omtalade rot-avdraget återinfördes. Redan nu har positiva effekter börjat märkas.


– Det ringer någon varje dag och frågar om priser, säger byggföretagaren Erik Arnemark i Valbo.

Annons

Sedan 8 december har privatpersoner kunnat göra skatteavdrag för hantverksarbeten som utförs i hemmet. Tanken är att efterfrågan på tjänster ska öka och att det ska motverka lågkonjunkturen i branschen.

Och enligt Konjunkturinstitutets barometer för december har avdraget fått effekt. Knappt 40 procent av hushållen uppger att det är troligt att de kommer att renovera bostaden under det närmaste året och det är fler än månaden innan.

Erik Arnemarks byggföretag Kusbo Fixarn har redan märkt av en större efterfrågan bland privatkunder som vill göra om hemma.

– Det är många som tänkt göra mycket själva som nu nyttjar företag istället, tror han.

Han tycker att avdraget kommit helt rätt i tiden och tror att det kan gynna företaget.

– Jag hoppas kunna bibehålla styrkan vi har och att det här kompenserar för nedgången.

Anders Hansson, chef på arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier i Gävle, är också positivt inställd.

Men än har han inte sett någon större effekt på branschen i stort.

– Vi tror och hoppas att efterfrågan ska öka, men alla jobbar inte mot privatsidan heller.

Skattereduktionen kan också få andra positiva följder.

– Förra gången rot-avdraget infördes såg vi att svartjobben gick ned, det är en viktig synergieffekt, menar han.

På Skatteverket har man märkt av ett stort intresse bland allmänheten och det är många som har frågor. Men regeringen har inte kommit med någon lagtext än, så personalen har svårt att ge bra svar.

– Vi får mycket frågor varje dag till vår kundservice. De enkla kan vi svara snabbt på men vi har ingen lagtext att hålla oss till så detaljer och gränsdragningsfrågor är svåra att svara på. säger Hans-Erik Axelsson, områdesansvarig på Skatteverket.

Finansdepartementet ska komma med ett förslag till lagtext under våren och då kan Skatteverket svara bättre på frågorna.

– Man ska tänka på att fakturan tydligt specificerar arbetskostnaden och var arbetet är utfört, eftersom det är arbetskostnaden som man går göra avdrag för, tipsar Hans-Erik Axelsson.

Mer läsning

Annons