Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen bidrar INTE till influensavaccinering

/

Regeringen skjuter inte till pengar till landstingen för svininfluensa vaccineringen.

Detta skapar stora problem i Gävleborg som beräknar att summan kan landa på 70 miljoner.

Annons

– Jag hoppas att det här är ett förhastat uttalande. Det här är något som oroar mig, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Massvaccinationen mot den nya influensan blir en dyr historia för landstingen. Mellan två och tre miljarder beräknas det kosta för Sveriges kommuner och landsting (SKL). Detta efter att regeringen beslutat att det inte blir några extra pengar till landstingen.

– Vi har en ytterst ansträng ekonomi landstinget Gävleborg. Detta på grund av finanskrisen och arbetslösheten som ger minskade skatteintäkter. Vi har hittills inte fått något gehör från regeringen, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp.

 

Landstinget Gävleborg beräknar att vaccineringen sammanlagt ska kosta 70 miljoner kronor. Pengar som inte finns.

– Det här kommer på dagordningen i september. Men alla landsting bör följa samma linje, ska invånarna betala för vaccineringen eller inte?

Ann-Margret Knapp menar att det kan skapa problem om varje person i Gävleborg ska betala ungefär 300 kronor för vaccinering mot svininfluensan.

– Det är svårt att acceptera att det ska vara så. Det finns de som inte har råd och då sjuknar de in och måste få vård och då blir ändå att kosta landstingen pengar.

Mer läsning

Annons