Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen bidrar inte till vaccinering

/

Regeringen skjuter inte till pengar till landstingen för vaccineringen mot svininfluensan. Det skapar stora problem i Gävleborg som beräknar att summan ska landa på 70 miljoner kronor.

Annons

– Jag hoppas att det här är ett förhastat uttalande. Det här är något som oroar mig, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp, (S).

Massvaccinationen mot den nya influensan blir en dyr historia för landstingen. Mellan två och tre miljarder beräknas det kosta för Sveriges kommuner och landsting (SKL). Detta efter att regeringen beslutat att det inte blir några extra pengar till landstingen.

– Vi har en ytterst ansträngd ekonomi i landstinget Gävleborg. Detta på grund av finanskrisen och arbetslösheten som ger minskade skatteintäkter. Vi har hittills inte fått något gehör från regeringen, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp.

Landstinget Gävleborg beräknar att vaccineringen sammanlagt ska kosta 70 miljoner kronor. Pengar som inte finns.

– Det här kommer på dagordningen i september. Men alla landsting bör följa samma linje, ska invånarna betala för vaccineringen eller inte?

Ann-Margret Knapp menar att det kan skapa problem om varje person i Gävleborg ska betala ungefär 300 kronor för vaccinering mot svininfluensan.

– Det är svårt att acceptera att det ska vara så. Det finns de som inte har råd och då sjuknar de in och måste få vård och då kostar det ändå landstingen pengar.

Symtomen liknar dem man får av vanlig influensa, det vill säga plötslig feber och luftvägsproblem som snuva och hosta. Ont i kroppen, trötthet, huvudvärk och frossa är också typiska symtom.

De ska bara ges till personer i de medicinska riskgrupperna: personer med kronisk lungsjukdom, kronisk hjärt-kärlsjukdom, svårinställd diabetes, nedsatt immunförsvar, hiv, gravida, barn med vissa kroniska sjukdomar och utvecklingsstörningar, barn under två år.

Vid förvärrade symtom, i synnerhet tecken på lunginflammation, kan det bli läge att ta sig till sjukhus.

Nej, inte äggallergiker eftersom vaccinet innehåller små mängder protein från hönsägg. Som det ser ut just nu är vaccinet heller inte testat på personer under 18 år eller gravida, men förhoppningen är att dessa säkerhetsprövningar ska vara klara till september när de första vaccindoserna tros vara klara för leverans. Gissningen är att alla från sex månader då ska kunna vaccineras men möjligen blir det alla från två år. Vaccinet räcker till hela befolkningen.

Ja, inget vaccin kan skydda precis alla. Men pandemivaccinet innehåller en särskilt immunstimulerande substans som gör att skyddseffekten blir lite högre än för ett vanligt influensavaccin. Dessutom gör vaccinet att symtomen blir lindrigare även om sjukdomen skulle bryta ut.

Inga allvarliga, såvitt känt, och inget talar för att detta vaccin ska skilja sig mycket från det vanliga. Rodnad och svullnad vid injektionsstället är den vanligaste biverkningen. Vissa får lätt feber.

Landstingen kommer att informera invånarna om vart de kan vända sig, exempelvis via annonser, hemsidor och massutskick. Arbetsgivare ska kunna ta hjälp av företagshälsovården för att vaccinera de anställda.

Det får varje landsting bestämma. Sveriges kommuner och landsting (SKL) ska ge en rekommendation så att det ska bli så lika som möjligt över landet, och den tros landa på mellan 100 och 150 kronor per spruta (det krävs två för fullgott skydd) och kostnadsfrihet för personer i de medicinska riskgrupperna.

Cirka 20–40 procent av befolkningen insjuknar vid en pandemi, enligt tidigare erfarenheter. Socialstyrelsen har beräknat att mellan 400 000 och i värsta fall fem miljoner svenskar kan drabbas.

Det är inte riktigt känt. Enligt siffrorna från de hittills hårdast drabbade länderna verkar dödligheten ligga kring 0,4 procent, alltså 4 döda på 1 000 smittade, vilket är ungefär som vid vanlig influensa. Dödligheten är dock förmodligen lägre eftersom alla fall av smitta inte upptäcks och rapporteras. Skillnaden jämfört med vanlig influensa är främst att många fler kommer att smittas, eftersom vi saknar naturlig immunitet mot infektionen.

Förmodligen. En variant av det kommande vaccinet har testats mot fågelinfluensa och det har gett skydd mot ett brett spektrum av det viruset. Dessutom finns inga tecken på att A/H1N1 håller på att mutera. Det verkar tvärt om vara ett förhållandevis stabilt virus.

Nej. Man ska inte underskatta den nya influensan. Vissa personer drabbas av svår sjukdom, främst virusorsakad lunginflammation, som i värsta fall är dödlig. Att medvetet utsätta sig och andra för smitta vore riskabelt. Även personer som är i grunden friska riskerar svår sjukdom, även om risken är liten.

Sjukvårdsupplysningen kan alltid ge information. Ansvariga myndigheter har också öppnat en telefonlinje som är bemannad dygnet runt och nås på nummer 020-20 20 00.

Mer läsning

Annons