Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen stoppar inte avvisningar till Burundi

Regeringen tänker inte göra något för att stoppa avvisningarna till Burundi.

Det svaret gav i går migrationsminister Tobias Billström på en fråga från Bodil Ceballos (MP).

Annons

Arbetarbladet berättade i förra veckan om Bienvenu Nitunga från Burundi.

Han sitter just nu inlåst på Migrationsverkets förvar i Gävle i väntan på att hans avvisning ska verkställas. Flera av Bienvenus landsmän sitter på andra förvar i Sverige av samma anledning.

Vill ha stopp på avvisningar

Bodil Ceballos, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, tycker att myndigheterna ska stoppa alla planer på avvisningar till Burundi.

I en fråga till migrationsminister Tobias Billström påpekar hon att Burundi ligger högt upp på listan över så kallade ”failed states”.

Kännetecknande för dessa stater är att de är så oroliga att det inte har kapacitet att skydda sin egen befolkning.

Stor risk

”Brotten mot de mänskliga rättigheterna är omfattande i Burundi enligt rankningen. Att skicka motståndare till den nuvarande regimen tillbaka innebär en stor risk för att utsätta dessa människor för fara”, skriver Ceballos och undrar om inte regeringen kan uppmana Migrationsverket att vara extra uppmärksamma på riskerna med att skicka människor till ”failed states”.

Inga sådana planer

I sitt svar anger dock migrationsministern att några sådana planer inte finns. Han påpekar att riskerna med att skicka tillbaka människor ska bedömas i varje enskilt fall, oberoende av vilken stat det handlar om. Migrationsverket får vägledning om hur bestämmelsen om skydd vid inre väpnad konflikt ska tolkas genom en dom i Migrationsöverdomstolen, enligt Tobias Billström.

Bodil Ceballos planerar att följa upp med en interpellation i frågan.

Mer läsning

Annons