Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regina trivs i hårdrockens drömfabrik

/
  • I Sverige var det många som avrådde mig från att starta skivbolag.
  • Pressbild: Gävlebandet Northerns Ladies.
  • Pressbild: Nocean släpper snart en platta.

"Du kan inte vara så dum att du startar ett skivbolag i dessa tider!"
Regina Vallanger från Gävle struntade i alla som avrådde henne. Hon följde sin dröm och startade ett eget skivbolag.

Annons

Vi träffas i en musikstudio i Gröndal, Stockholm. En anonym garageport i ett höghus leder till studion. Artister som The Hives och Mando Diao har spelat in skivor här. Managern och skivbolagsdirektören Regina Vallanger övervakar inspelningen av hårdrocksbandet Noceans skiva, samtidigt som hon serverar nybakt från kvartersbutiken.

– Det gäller att hålla dem på gott humör så att de presterar bättre. Ljudtekniker går på bullar, säger Regina och skär upp en kanelkrans i rättvist jämnstora bitar.

När det gäller musik tar hon inga genvägar.

– Jag vill hitta rätt känsla i ljudet. Det är ett teamwork med bandet och ljudteknikern. Alla ljudtekniker har sitt sound, det är ett hantverk som kräver erfarenhet och fingerfärdighet.

– Konflikträdd får man inte vara. Vi har ständiga diskussioner i studion. Men allt blir bättre av en second opinion, om man jobbar tillsammans. Vill man inte ha en second opinion ska man inte heller ha ett skivbolag.

Men hon medger att det kan vara känsligt att ha synpunkter på någon annans låt.

– Musiker är konstnärspersonligheter. Musiken är så personlig, det är som deras bebis. Vi får kompromissa. Men i slutändan är det jag som bestämmer. Jag lägger inte pengar på en låt jag inte gillar.

Hur vet du när en låt är klar?

– Jag får "goosebumbs" när det blir rätt. Musik är inte bara teknik, det handlar om känslor.

Läs också: Mer barbecue än kokain med Greybeards

När hon pratar om musik, framför allt hårdrock, använder hon återkommande ord som själ, känsla och färg.

– I musiken finns en euforisk känsla som jag inte skulle kunna leva utan.

Regina beskriver sig själv som en ljudnörd.

– Jag lyssnar noga på ljud. I bilen spelar jag alltid cd-skivor, aldrig spotify. Spotify lägger på ett filter när de komprimerar musiken. Men vinyl gillar jag allra bäst, då hör man detaljer och ljudet får mer färg.

Regina Vallanger växte upp i Flaten, utanför Hedesunda. Det fanns inte mycket annat att göra än att ägna sig åt musik. Hon botaniserade bland föräldrarnas jazzskivor och i brorsans skivsamling som mest bestod av punk.

– Min bror Richard spelade i PF Commando, han syns på omslaget till boken "Vi lever". De repade hemma hos oss. Jag uppskattar det mesta med melodi efter det, säger Regina och skrattar lite retsamt som bara småsyskon kan göra.

– Men när jag började lyssna på ZZ Top och Van Halen övergick jag till att lyssna alltmer på hårdrock.

Regina är utbildad civilekonom och har läst juridik, ekonomi och marknadsföring. Hon har arbetat i flera år på revisionsbyrå, bank och Skatteverket.

– Det har jag nytta av i den här branschen, konstaterar hon.

När hennes två söner blev äldre bestämde hon sig för att växla karriär och satsa på musiken. Hon gick en ettårig Music business-utbildning på SAE i Solna där hon bland annat fick lära sig allt om avtalsrätt.

Det var många som avrådde henne från att starta skivbolag. Dumdristigt eller modigt, Regina hade bestämt sig. 2013 startade hon Attitude Recordings.

– Inom rockbranschen är det mer traditionellt, där säljs fortfarande skivor. Inom rocken behövs fortfarande musiker och riktiga instrument. Det är en helt annan produktion än att göra musik på en dator.

Hon har stor nytta av nätverket MBIN- Music Business Independent Network, som samlar Sveriges fristående konsulter inom musikindustrin.

– Där finns många gamla rävar med flera års erfarenhet. De tog emot mig med öppna armar. Hårdrocksbranschen är liten, man bygger snabbt ett nätverk.

Långsamt bygger hon nu upp sitt företag med egna, sparade pengar. Hittills har hon sex hårdrocksband knutna till skivbolaget, som till exempel Northern Ladies och Greybeards. Hon är också manager åt fyra band och tillsammans med exmaken Lennart Vallanger driver hon dessutom CC-puben i Gävle. Ibland extraknäcker hon som revisor för att få ihop till brödfödan.

Läs också: Rockhajpen Northern Ladies släpper efterlängtad debut-ep

– Jag är i uppbyggnadsskedet och jobbar jämt och reser mycket, främst till England och Tyskland. Jag hade nog inte klarat det här när jag var yngre.

Regina är nyligen hemkommen från en affärsresa i Tyskland. Hon är nöjd efter att ha tecknat ett distributionsavtal med Soulfood i Hamburg, Europas största distributör av cd och vinyl. Och i Berlin, där också hennes storebror bor numera, har hon en PR-agent.

– Sverige är så litet, vi fokuserar främst på Tyskland som har den största hårdrocksmarknaden i Europa.

Hur väljer du band till ditt skivbolag?

– Det är många som hör av sig och skickar demos och jag lyssnar på många. Men jag vill se banden live först innan jag signar. Det räcker ofta med att höra 30 sekunder av en demo, jag känner på en gång om de håller eller inte. Bra melodier är viktiga. Alla mina band skriver sitt eget material.

Vilken är din roll?

– Jag är en talangscout som ser bandens potential. Mitt uppdrag är att bygga deras varumärke och lyfta fram deras styrkor. Artister kan också glömma prissättningen när de förhandlar sin lön, många blir utnyttjade för att de så gärna vill stå på en scen.

Banden måste själva hjälpa till med marknadsföringen.

– Sociala medier är ett viktigt verktyg där de kan bygga sin fan-base. De behöver lägga två- tre timmar om dagen på sociala medier.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det här är en drömfabrik och jag är glad att jag får vara en stor del av andras drömmar. Att hitta duktiga artister är fantastiskt! Svensk rock har för liten plats, det vill jag ändra på.

arbetarbladet.se/noje:Nystart på musikhaket CC-puben

Mer läsning

Annons