Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg får kritik för remisshantering - patient avled

/

Region Gävleborg får kritik från Ivo för att en patient fick vänta nästan tre månader på utredning efter att ha sökt akut vård för blod i urinen. Patienten avled senare i cancer.

Annons

Patienten sökte i maj 2012 akut vård för att ha haft blod i urinen. Det misstänktes handla om njursten, och patienten remitterades till urolog. Vid en röntgenundersökning strax efter akutvårdsbesöket upptäcktes misstänkta tumörer i skelettet.

Innan patienten fick tid hos urolog, besökte personen en vårdcentral då hen hade fortsatta besvär. Efter flera återbesök på vårdcentralen, och ytterligare en remiss, fick personen träffa en urolog. Det var i augusti 2012.

Först då informerades patienten om de misstänkta tumörerna som hade upptäckts redan i juni. Patientens tillstånd försämrades sedan snabbt, och i slutet av oktober skrevs patienten ut för palliativ vård då vidare behandling inte ansågs möjlig.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver i sitt beslut att utredningen och diagnostiseringen inte skedde inom rimlig tid. När blod upptäcks i urinen bör en utredning vara klar inom fyra veckor, men nu tog det nästan tre månader trots att röntgen visade misstänkta tumörer.

Ivo kritiserar Region Gävleborg för att remisshanteringen och ledningen inte har fungerat.

Mer läsning

Annons