Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg kan ha brutit mot lagen

Konkurrensverket utreder om Region Gävleborg brutit mot Lagen om offentlig upphandling när de beställde avsnitten av tv-programmet TV Gävleborg.

Annons

Konkurrensverket har startat en utredning för att ta reda på om Region Gävleborg brutit mot Lagen om offentlig upphandling. Region Gävleborg kan ha brutit mot lagen när de anlitade ett produktionsbolag för att göra fyra pilotavsnitt av TV Gävleborg, som är tänkt att bli myndighetens informationskanal på internet.

– Vi har fått information om att de har köpt en tjänst utan att göra annonserad upphandling och att tjänsten kan ha kostat mer än vad direktupphandlingsgränsen är, säger Elin Rosén, upphandlingsjurist på Konkurrensverket.

Region Gävleborg ska ha gjort en så kallad direktupphandling. De beställde programmen direkt från produktionsbolaget utan att ta in anbud från andra intresserade. Det är okej, så länge kostnaden för tjänsten inte överstiger 505 800 kronor. Om det kostar mer måste den upphandlande myndigheten låta andra aktörer få chansen att lägga bud.

Region Gävleborg har tidigare uppgett i medierna att de betalat 500 000 kronor för de fyra pilotavsnitten som sändes i december. Där ska även kostnaden för byggandet av en studio ha ingått. Men enligt SVT Gävledala har Region Gävleborg fakturerats på 649 800 kronor, exklusive moms, för tv-satsningen.

Petter Karlsson, avdelningsdirektör på Region Gävleborg, säger att det stämmer.

– Jag vet att beloppet är på över 600 000. Så det som SVT säger låter som en korrekt uppgift.

Hur gick det till?

– Jag har förstått att Konkurrensverket startat en utredning och under pågående utredning uttalar vi oss inte i media.

Borde inte ni ha kompetensen för att göra en korrekt upphandling?

– Jo, vi har absolut den kompetensen.

Hur gick det här till då?

– Som sagt så uttalar jag mig inte under pågående utredning. Så fort den är färdig kan jag prata hur mycket som helst med dig, säger Petter Karlsson.

Mer läsning: Landstingsrådet Eva Tjernström om tv-utredningen: "Jag blir riktigt irriterad"

Mer läsning

Annons