Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg ska slumpvis drogtesta personalen

/
  • Region Gävleborg ska från och med i höst genomföra slumpvisa drog- och alkoholtester.
  • HR-direktör Karin Rystedt.

Hälso- och sjukvårdspersonal inom Region Gävleborg kommer slumpvis att testas för alkohol och droger. Testerna är tänkta att inledas under hösten, men fackförbundet Kommunal är orolig för integriteten.

Annons

Region Gävleborg har fattat beslut om slumpvisa drogtester med syftet att förbättra patientsäkerheten och arbetsmiljön.

– Patientsäkerheten är ett jätteviktigt skäl att göra slumpvisa alkohol- och drogtester, säger Karin Rystedt, HR-direktör på Region Gävleborg.

– Vi har mycket industrier här runt omkring oss, och där har man jobbat med de här testerna i många, många år – kanske tio år på Korsnäs och Sandvik. Och då tycker vi att våra patienter är mer skyddsvärda än stålet på Sandvik, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Regionen polisanmäler två medarbetare på Gävle sjukhus efter att narkotika försvunnit

LÄS OCKSÅ: Runt 200 medarbetare har drogtestats på Gävle sjukhus

Gävle sjukhus har haft problem med narkotikapreparat som har försvunnit och i fjol drogtestades personalen på fyra avdelningar.

Enligt Karin Rystedt handlar dock de slumpmässiga testerna om ett generellt preventivt arbete, och har ingenting att göra med de försvunna läkemedlen. Tio procent av befolkningen uppskattas ha en riskabel alkoholkonsumtion. Karin Rystedt menar att andelen kan antas vara densamma bland regionens personal.

– Mot bakgrund av att vi vet att våra medarbetare utgör ett tvärsnitt av befolkningen, och det faktum att det finns narkotikaklassade preparat på våra arbetsplatser, så ser vi att det finns goda skäl att verkligen ligga i framkant och ha ett väldigt bra preventivt program, säger hon.

Även för ett par år sedan fanns planer på slumpmässiga alkoholtester, men då menade Datainspektionen att det saknades lagligt stöd för behandlingen av personuppgifter. Också efter drogtesterna i höstas inledde Datainspektionen ett tillsynsärende mot regionen.

Karin Rystedt säger att de ska ha ett samråd med Datainspektionen under våren så att personuppgifterna behandlas på ett korrekt sätt, och att all testinformation bara ska noteras som så kallade daganteckningar av berörda chefer. Inte registreras i något datorsystem.

– Man får inte göra anteckningar på ett strukturerat eller sökbart sett så att det blir ett register, säger Karin Rystedt.

LÄS ÄVEN: Datainspektionen inleder tillsyn mot Region Gävleborg

LÄS ÄVEN: Stopp för alkotester

25 procent av personalen i målgruppen kommer att testas. Exakt vilken målgruppen blir är inte bestämt, men det kommer främst att handla om personal inom hälso- och sjukvård. Från fackligt håll finns en begäran om att även cheferna ska omfattas, men det är inte klart om så blir fallet.

Flera fackförbund har medlemmar som berörs av testerna, och bland annat Kommunal är kritiska till beslutet.

– Vi har ingenting emot principen att man inte ska vara drogpåverkad på en arbetsplats, utan det här handlar mer om integriteten för arbetstagarna. Därför säger vi nej eftersom vi inte anser att man kan säkerställa den delen, säger Tony Skoog, ombudsman på Kommunal.

Mer läsning

Annons