Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen har skickat 100 personer till USA – nu är det politikernas tur att åka

/
  • Det har blivit många resor till San Fransisco för chefer och läkare inom Region Gävleborg. Resor som hittills kostat fyra miljoner kronor.
  • Hälso- och sjukvårdnämndens ordförande Hannah-Karin Linck (C) tycker att det känns naturligt att även politikerna åker och tittar på det arbetssätt som kan komma att införas även i Gävleborg.
  • Sjukvårdspartiets Henrik Olofsson väljer att stanna hemma. Han tycker att resorna är för dyra. Enligt hans beräkningar blir den verkliga kostnaden per person närmare 80 000 kronor om man räknar in arvoden och förlorad arbetsinkomst.
  • Patrik Stenvard (M) är tveksam till nyttan av att så många reser till USA men väljer ändå själv att åka:

Över 100 chefer och läkare från Gävleborg har de senaste två åren åkt till USA för att lära sig av vården där.
Nu är det politikernas tur.
Men alla åker inte – Sjukvårdspartiet menar att det är alldeles för dyrt.

Annons

Kaiser Permanente är en stiftelseägd vårdorganisation i USA som är nästan lika stor som alla Sveriges landsting tillsammans.

Den har också de senaste åren blivit en stor förebild för Region Gävleborg.

Chefer och läkare har gjort flera resor över Atlanten för att se och lära av sina amerikanska kollegor.

Läs mer: Landstingsledningen åker till San Fransisco

Hittills har totalt 102 personer varit där på sammanlagt sju resor.

Och nu har turen kommit till politikerna.

– Våra verksamhetsföreträdare har sett sådant som de inspirerats av och vill göra även här och då vill de att vi i politiken också är på banan, säger Hannah-Karin Linck (C) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det är politikerna i nämnden och regionråden Eva Lindberg (S) och Patrik Stenvard (M) som på måndag ska åka till San Fransisco. Där ska de träffa ledningen för Kaiser Permanente, göra studiebesök och grupparbeten.

Med följer också flera höga tjänstemän, bland andra regiondirektören Svante Lönnbark och hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman.

Läs mer: Lönnbark fann framtiden i USA

Tanken är att man ska lära sig av Kaiser Permanentes sätt att jobba där alla – oavsett vilken del av vården man jobbar i – tar ett gemensamt ansvar för patienten.

– I dag är vår sjukvård väldigt uppdelad i olika specialiteter, var och en är väldigt bra på just sin del men vi är inte så bra på att se helheten. Det gör att patienter skickas runt och kan ha svårt att hitta rätt i vården, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman.

Ni har hållit på och åkt till USA i två år nu – vad har det gett för resultat?

– Ett exempel är flytten av familjeläkarjouren och samarbetet med akuten som har präglats av det synsätt vi har fått lära oss där. Att alla patienter är gemensamma och att man har ett gemensamt ansvar för dem.

Resorna har dock varit ifrågasatta. Många undrar om det verkligen är lönt att lägga så mycket pengar på att låta så många resa till Kalifornien.

Moderaternas regionråd Patrik Stenvard är en av dem. Men han tycker ändå att det är rätt att även politikerna nu åker.

– Jag är tveksam till att man skickar så mycket folk dit men samtidigt är det bra att man lär sig av de andra. Och det är bra att även vi i politiken får se vad tjänstemännen har sett.

Vad har patienterna för nytta av att ni åker till USA?

– Om vi kan få en mer patientcentrerad vård kommer våra patienter att få nytta av det. Många pratar om att sätta patienten i centrum men där har man faktiskt gjort det, säger Stenvard.

Men alla håller inte med om det. Sjukvårdspartiets ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden väljer att stanna hemma. Dels för att man ifrågasätter nyttan med resan, dels för att man tycker att det blir för dyrt.

– Det sticker lite i ögonen när så många politiker åker så långt och för så mycket pengar. Det är inte riktigt passande, säger Henrik Olofsson (SVG).

Resorna har hittills kostat ungefär fyra miljoner kronor, mellan 35 000 och 55 000 kronor per person.

Mer läsning

Annons