Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen vänder sig till HD för att få granska läkare

/
  • I flera år har landstinget, som numera är region, stridit för att få granska att pengarna som betalats ut gått till läkarbesök.

Även hovrätten säger nej till att låta regionen granska en fuskmisstänkt läkares journaler.
Nu överklagar regionen till Högsta domstolen.

Annons

Tvisten om journalerna har pågått i flera år. Ända sedan landstinget Gävleborg – numera region Gävleborg – upptäckte att en privatläkare i Gästrikland tycks ha tagit betalt för läkarbesök som aldrig ägt rum.

När man ville titta närmare i läkarens tidböcker och journaler för att se hur omfattande fusket var vägrade läkaren. Landstinget vände sig till Kronofogden för att få hjälp med så kallad handräckning, men läkaren överklagade beslutet och sedan dess har det vandrat runt i domstolarna.

Det har gått från tingsrätten till hovrätten, tillbaka till tingsrätten och därifrån till hovrätten igen. Och nu kan det även bli en fråga för Högsta domstolen, HD.

Trots att man fått nobben i både tingsrätt och hovrätt har nämligen regionen beslutat att begära prövningstillstånd i HD.

– Det är en så principiellt viktig fråga att vi vill få den prövad i högsta möjliga instans, säger regionjuristen Stefan Jakobsson.

Det man kämpar för är rätten att kunna granska att skattepengar som betalats ut använts på rätt sätt.

Även om både tingsrätten och hovrätten nekat regionen att få ta del av journalerna så gör man det av olika skäl.

Tingsrätten menar att landstinget inte har rätt att se journalerna eftersom man inte haft ett formellt vårdavtal med läkaren. Hovrätten menar i stället att felet är att man vänt sig till Kronofogden för att få hjälp. Domstolen anser nämligen att särskild handräckning inte kan användas för att i en tvist få tillgång till information.

Därmed ger hovrätten även tingsrätten en känga för man inte insett det utan i stället tagit ställning i själva sakfrågan.

Nu återstår att se om Högsta domstolen tar upp ärendet, det sker bara i ett fåtal fall där det anses behövas vägledande beslut.

Mer läsning

Annons