Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionens falska påstående om San Francisco-resorna

/
  • Region Gävleborg har åkt åtta gånger till Kalifornien och Kaiser Permanente sedan januari 2014.
  • Regiondirektören Svante Lönnbark har i en intervju sagt att Socialdepartementet rekommenderar alla kommuner och landsting att göra studiebesök hos Kaiser Permanente. Men några sådana rekommendationer finns inte.
  • På sin Facebooksida hävdar Region Gävleborg att Socialdepartementet rekommenderar studieresor till Kaiser Permanente. Men några sådana rekommendationer finns inte.

Region Gävleborg har hävdat att Socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, rekommenderar landets regioner och landsting att besöka sjukvårdsorganisationen Kaiser Permanente. Arbetarbladet kan avslöja att det är fel.
– Socialdepartementet gör inga sådana rekommendationer, säger Hanna Strandberg, presskommunikatör hos sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S).

Annons

I flera år har Region Gävleborg rest till San Francisco för studiebesök hos sjukvårdsorganisationen Kaiser Permanente. Sedan den första resan i januari 2014 har åtta resor genomförts till en kostnad av 5,3 miljoner kronor. De som främst har fått åka är chefer, politiker och höga tjänstemän.

LÄS OCKSÅ: Regionens toppnamn har åkt till San Francisco upp till åtta gånger

LÄS OCKSÅ: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Regiondirektören Svante Lönnbark sa i en intervju 2014 att Kaiser Permanente är "världens bästa vårdorganisation och Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting rekommenderar alla landsting att besöka den för att få inspiration och nya idéer."

I februari i år skrev regionen på sin Facebooksida att "Sveriges Kommuner och Landsting och Socialdepartementet rekommenderar landets regioner och landsting att resa till Kaiser Permanentes huvudverksamhet i San Francisco för att få utbildning och inspiration."

Men att det skulle finnas några sådana rekommendationer tillbakavisas av Socialdepartementet.

– Jag har pratat med handläggarna och det finns inga sådana rekommendationer från departementet. Socialdepartementet ger inga sådana rekommendationer, säger Hanna Strandberg, presskommunikatör hos sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S).

LÄS OCKSÅ: Lönnbark fann framtiden i USA

LÄS OCKSÅ: Läkarens kritik mot USA-resorna: "Hittills inte gett något avtryck"

Inte heller SKL säger att de har några sådana rekommendationer.

– Som medlemsorganisation har inte vi någon rekommendation om att man ska göra några speciella besök vare sig till det ena eller andra stället, säger Hans Karlsson, avdelningschef för vård och omsorg på SKL.

SKL själva gjorde ett studiebesök till Kaiser Permanente 2009, och Hans Karlsson säger att de är positiva till att deras medlemmar lär av andra.

– SKL som organisation rekommenderar inte, utan vi förmedlar kontakter på olika sätt mellan olika delar utav vårt internationella nätverk för förbättringskunskap. Sen är det självklart att landstingen väljer att göra på olika sätt, säger han.

Arbetarbladet har sökt regiondirektören Svante Lönnbark men han har suttit upptagen i möten. På tisdagseftermiddagen ringer hans medarbetare Anders Nordlund upp och meddelar att det är Roger Molin, dåvarande nationell vårdvalssamordnare på Socialdepartementet, som har rekommenderat regionledningen att resa till Kaiser Permanente.

Enligt Anders Nordlund var det regionens samordnare för resorna till San Francisco, Jan-Olov Strandell, som hade kontakt med Roger Molin inför studiebesöken.

Roger Molin som numera är analytiker på SKL bekräftar att han har varit i kontakt med Jan-Olov Strandell men han har inte gett några rekommendationer om att resa till Kaiser Permanente. Enligt Roger Molin var det regionen som tog kontakt med honom och frågade om de kunde använda en del av vårdvalspengarna för att göra ett studiebesök hos Kaiser Permanente.

– Det är fel att säga att vi rekommenderade det, vi jobbar inte så. Men vi hade inga invändningar mot att pengarna användes på det här sättet. Så det skedde med vårt goda minne.

Enligt Roger Molin har varje landsting i Sverige besökt Kaiser Permanente vid minst ett tillfälle.

– Skulle någon ha rekommenderat något sjukhussystem att resa till vid den tidpunkten så skulle det ha varit Kaiser Permanente. Det är ett sjukhus som anses ligga i topp när det gäller att hålla ihop alla steg i vårdkedjan.

LEDARE: Kampanjen "Inga fler Kaiser-självmord" också del av bilden av sjukvårdsföretaget Region Gävleborg hyllar

LÄS ÄVEN: Stenvard (M) om USA-resorna: "Inte rätt att åka i den här omfattningen"

Mer läsning

Annons