Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga ber kyrkan om hjälp

/
  • kraftig ökning. Antalet personer som söker ekonomisk hjälp från kyrkans diakoniråd har mer än fördubblats. ”I första hand hjälper vi människor att klara livets basbehov. Det vanligaste är mat, då får man matrekvisition. Vi hjälper även till med hyra, el, barnomsorg och a- kassa”, säger handläggaren Per-Erik Lindberg.

Sedan november förra året har antalet personer som söker ekonomisk hjälp från kyrkans diakoniråd mer än fördubblats.
– Vi kan inte ta emot alla för att trycket är så stort, säger Thomas Erixon, kyrkoherde i Heliga Trefaldighets församling.

Annons

Heliga Trefaldighets församlings diakoniråd är en ideell förening som förvaltar testamentsmedel och gåvor från privatpersoner.

Avkastningen går till ekonomiskt stöd till behövande.

– Vi är en slags kyrkans socialbyrå men de sökande får aldrig pengar, säger kyrkoherden Thomas Erixon, ordförande i Diakonirådet.

– I första hand hjälper vi människor att klara livets basbehov. Det vanligaste är mat, då får man matrekvisition. Vi hjälper även till med hyra, el, barnomsorg och a- kassa, säger handläggaren Per-Erik Lindberg.

Ensamstående mammor med barn är den största gruppen och står för över 50 procent.

Sjukskrivna med låg sjukersättning, arbetslösa med låg a-kassa och nyskilda kommer också till Diakonirådet.

Den sökande får diskutera sin ekonomi med en handläggare och sedan beslutar handläggaren tillsammans med Diakonirådets styrelse hur föreningen ska hjälpa till.

Man behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan, däremot ska man vara bosatt i någon av Gävles fem församlingar.

– Vi har mottagning tre dagar i veckan och öppnar klockan nio, då är det alltid kö. I genomsnitt är det 40 personer per dag men vi kan bara ta emot tio per gång.

Per-Erik Lindberg har aldrig varit med om att det har varit så många hjälpsökande tidigare.

– Arbetslösheten och människor som blir utförsäkrade samt försäkringskassans och a-kassans långa handläggningstider. Men det har också att göra med regeringens politik, människor kommer i kläm när det införs nya regler.

I dag jobbar två handläggare på Diakonirådet men kyrkan har beslutat att utöka verksamheten med en tredje handläggare.

– Arbetet har ökat de senaste åren, plus att vi har ökat ambitionsnivån till en mer professionell handläggning. Vi vill kunna möta ett ökat behov och förbättra kvaliteten genom att försöka hjälpa dem med deras ekonomi, livssituation och ha en bättre uppföljning, säger Thomas Erixon.

Diakonirådets tillgångar består av pengar som placerats i aktier och obligationer.

– Börsvärdet har visserligen sjunkit men vi har ändå en stabil ekonomi och har inte tvingats göra några nedskärningar. Vi måste begränsa oss och göra det vi kan med våra resurser på ett så kvalitativt sätt som möjligt men det går inte att bemöta behovet för det är enormt.

Mer läsning

Annons