Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Remi El Eter har tre jobb samtidigt – här är hans hemlighet

/

Det är inte lätt att stämma träff med Remi El Eter.
”Vi kan väl ses på ditt jobb?”
”Vilket av dem – jag har tre?”

Annons

Valet faller på Nygatan 13. Här iordningställs en ny restaurang i den lokal som under flera år inhyst klassiska Café Gourmet. Remi El Eter köpte stället för ett år sedan, men konceptet med creperie fungerade dåligt. Nu har lokalen gjorts om och den 2 maj öppnar Sultan Beirut som ska erbjuda libanesisk street food, grillade rätter omgivna av hummus, tabbouili och andra läckra meza-inslag.

– Jag kan bara hoppas att det går bra. Vi har samarbete med laserhallen i källaren och fastighetsägaren har antytt att en kedja är på väg in för att skapa mera liv i den långa korridoren fram till restaurangen. Först efter invigningen vet jag hur målgruppen kommer att se ut, säger Remi El Eter, varpå han ursäktar sig när en av hans två telefoner ringer.

LÄS MER: Café Gourmet var Gävles inneställe på 80-talet – "Vi hade mycket folk genom fotbollen"

Det är tågstopp mellan Söderhamn och Sundsvall. Remi El Eter har jour på Tågkompaniet och det är hans uppgift att skaffa fram ersättningsbussar för strandsatta passagerare.

– Gärna en dubbeldäckare om du har, säger Remi och får ett positivt svar i telefonen som är tyst bara korta stunder under vårt samtal.

Den tredje sysselsättningen är städbolagen Gefle Renservice AB och Swedish Train Care. Flyttstädningar och privata uppfräschningar i det ena, rengöring i bussar och tåg i det andra.

SE I KVÄLL: Årets företagare i länet ska utses – missa inte vår livesändning från Eldklotetgalan klockan 18.00

Från noll till tio miljoner på bara ett år. Den framgången var bakgrunden till att Remi El Eter i höstas bjöds till Slottet och ur landshövding Per Bills hand fick motta priset Årets Nybyggare, en utmärkelse som riktar sig till företagare med invandrarbakgrund.

Remi El Eter pluggade ekonomi och marknadsföring i hemlandet Libanon innan han 2005 flyttade till Gävle där hans pappa redan bodde. Han fortsatte i samma spår på högskolan med slutmålet civilekonom. Han tänkte plugga i fem år och sedan gå ut på arbetsmarknaden, men verkligheten kom emellan.

– Jag har svårt att sitta still i en skolsal eller på ett kontor, jag vill vara ute på gatan och skapa något, säger han.

LÄS OCKSÅ: Patrik Södergren gjorde två karriärer samtidigt (2010)

Affärssinnet sitter i generna. Libaneser påstås vara lite luriga, är bra på att sälja, säger Remi El Eter och pekar på ursprunget i fenicierna som dominerade handeln och sjöfarten runt Medelhavet under första årtusendet före vår tideräkning.

– När jag var femton arrangerade jag en konsert hemma i Libanon. Det kom mycket folk och jag tjänade motsvarande ungefär 5 000 kronor. Då tändes något som fortfarande brinner.

– Men det är inte pengarna som är det viktiga, det är spänningen att göra affärer. En passion som spiller över även privat, säger Remi El Eter som har sin familj i Södra Bomhus, sambo och tre barn, den yngsta är bara två månader.

35 timmar i veckan omfattar hans tjänst som driftledare på Tågkompaniet. Övriga timmar ägnar han åt sina andra företag. Lite i förbigående antyder han att kroppen vid något tillfälle sagt ifrån, ett kort möte med den berömda väggen, ”men det gick snabbt över”.

– Sverige är ett schysst land, ser du möjligheterna kan du lätt få hjälp med rådgivning, utbildning och kapital, det gäller bara att ha idéer.

LÄS OCKSÅ: Bertils sista dag efter 47 år på samma jobb (2010)

Tidigare funderade han på att tillverka plastförpackningar för restauranger. En annan idé har varit att utveckla självbetjäning på hotell, en ipad i varje hotellrum som kan handha beställningar, betalningar, in- och utcheckningar.

Nu snurrar tankarna kring alternativ för flera av hans anställda. Eftersom Tågkompaniet förlorat upphandlingen kring Tåg i Bergslagen från kommande årsskifte och Sodexo tar över städningen riskerar många att bli arbetslösa. I dag har han ansvar för 40 medarbetare på tio orter, från Gävle till Mjölby. Han hoppas att anbudet om städningen av Norrtåg upp till Kiruna accepteras.

– En del har gift sig, tagit lån och skaffat hus. Men vi tittar på olika lösningar. Många kommer från utlandet och de är vana att kämpa, säger Remi El Eter innan telefonen på bordet ringer igen.

Mer läsning

Annons