Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Remiss krävs igen för längre sjukgymnastik

Vill du gå många gånger till sjukgymnasten? Då behöver du först gå till en läkare för att få godkännande.

Annons

Landstinget Gävleborg begränsar nu möjligheten till långa behandlingar.

För tre år sedan tog landstinget Gävleborg bort kravet på remiss för sjukgymnastik. Det innebär att man numera kan gå direkt till en sjukgymnast utan att först ha varit hos en läkare för bedömning.

Det har gjort att det blivit lättare för patienter att få sjukgymnastik – det visar sig också att patienterna i dag går på fler behandlingar under längre tid. Det visar en uppföljning som landstinget gjort.

Och här finns en tydlig skillnad mellan privata sjukgymnaster och landstingets egna.

Behandlingarna är betydligt längre hos de privatpraktiserande sjukgymnasterna. Över 1 000 patienter hade fått fler än 15 behandlingar, snittet låg på 28.

Oroväckande många besök anser landstinget som nu tar tillbaka en del av kontrollen. På tisdagen beslutade landstingsstyrelsen att införa en ny regel som innebär att man efter 15 besök – eller tre månaders behandling – måste koppla in en läkare som bedömer om behandlingen ska fortsätta eller inte.

Enligt ledningen görs det inte för att spara pengar utan för att värna om patienterna.

– Om man gått så länge utan att bli bättre är det bra om man går tillbaka till doktorn. Det kan visa sig att det är fel behandling och att man behöver något annat, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Men moderaten Patrik Stenvard håller inte med, han tycker att man krånglar till det för patienterna.

– Vissa personer med kroniska sjukdomar behöver många besök. Att de ska behöva träffa läkare var tredje månad är helt absurt!

Han fick stöd av Sjukvårdspartiet men övriga partier och även Stenvards partikollega Agneta Wagner tyckte att det var okej att införa en begränsning.

Mer läsning

Annons