Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurangen Gävligt Gott slipper betala hyra

/
  • Gävligt Gott har öppnat i det nya kulturhuset i Gamla fängelset. Enligt Peter Ågren drivs kaféet helt ideellt.

Restaurangen Gävligt Gott slipper betala hyra i gamla fängelset i Gävle.
– I det här fallet är Gävligt Gott en ideell förening. Det finns inga hyreskontrakt oss emellan, säger Torgny Jacobsson, ordförande i styrelsen för kulturhuset i den gamla fängelsebyggnaden.

Annons

I våras beslutade kultur- och fritidsnämnden att upplåta lokalerna åt fem föreningar – ABF, Vuxenskolan, Kulturum, Gävles Unga och Idka. De samarbetar i sin tur med Sveriges fängelsemuseum som sedan länge finns i huset.

Nyligen blev det också klart att Gävligt Gott flyttar in med sin restaurang och butik. I slutet av september skrev ägaren Peter Ågren samarbetsavtal med Vuxenskolan och ABF. Avtalet innebär att restaurangen slipper betala hyra.

– Alla föreningar som är i huset får på olika sätt bidra till verksamheten, allt från ideella krafter till köp av toalettpapper, diskmedel med mera. Där är Gävligt Gott med och bidrar precis som alla andra, säger Torgny Jacobsson.

LÄS MER: Studieförbund kritiserar att nya kulturhuset inte lades ut på anbud

Gävligt Gott drevs tidigare i aktiebolaget Gävleborgssmak. Bolagets omsättning var i fjol två miljoner kronor med en vinstmarginal på cirka 10 procent.

Tidigt i år överfördes större delen av verksamheten till föreningen Gävligt Gott. Det som är kvar inom Gävleborgssmak är förädlingen av produkter till försäljning. Den verksamheten kommer inte att flytta till fängelsemuseet, utan vara kvar i företagets lokaler i Valbo som just nu renoveras, enligt Peter Ågren som både äger företaget och leder föreningen.

– Det här är ett föreningshus, hade vi varit ett aktiebolag hade vi inte fått vara här, säger han.

Kommunägda Gavlefastigheter hyr lokalerna i gamla fängelset, drygt 2 000 kvadrat, av Statens fastighetsverk. Kommunens kultur- och fritidsförvaltning hyr i sin tur av Gavlefastigheter för 1,6 miljoner kronor. Sedan har Kultur och Fritid ett upplåtelseavtal med kulturhuset och dess föreningar. I det avtalet finns ingen hyra, i vart fall inte under kontraktstiden fram till sista augusti 2016.

LÄS OCKSÅ: Kultur och Fritid svarar på Studiefrämjandets kritik: "Dom hade också varit aktuella"

Peter Ågren säger att de inom föreningen Gävligt Gott arbetar helt ideellt, och har just nu inga anställda. Dock uppger Peter Ågren att han har varit i kontakt med facket för att teckna ett kollektivavtal om föreningen behöver ta in någon för att driva kaféet.

– Syftet med att vi finns är för att vi ska ge matinspiration, och det jobbar vi med på ideell basis med studiecirklar, matlagningskurser och föreläsningar. Det är egentligen det som är föreningen Gävligt Gott, sedan i Gävleborgssmak har vi gjort produkter, säger Peter Ågren.

LÄS ÄVEN

Gävles nya kulturhus ryms innanför fängelseväggarna

Gävligt Gott flyttar till gamla fängelset

Gamla fängelset blir nytt kulturhus

Mer läsning

Annons