Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorer kritiserar Kultur och Fritid för att vara snälla mot föreningar

Annons

Nio idrottsföreningar är skyldiga Kultur och Fritid i Gävle över en miljon kronor. Nu reagerar revisorerna på att de är allt för snälla mot föreningarna.

– Kronofogden jagar folk för mindre pengar än såhär, även idrottsföreningar ska göra rätt för sig, säger Henry Lundberg, chef på kommunrevisionen.

1,1 miljoner kronor är idrottsföreningarna skyldiga kultur- och fritidsförvaltningen, som kritiseras för att inte ha klara och tydliga rutiner för att få in pengarna. Om inte skulderna betalas kan underhållet av idrottsanläggningar försämras.

– De har kastat yxan i sjön, de har gett upp, säger Henry Lundberg.

Mats Öström är chef på Kultur- och Fritid. Han håller med om att skulderna är ett problem men han vill inte heller sätta åt föreningarna.

– Vi vill inte släcka ner idrottsföreningar genom att vara för hårda, säger han.

Ingen tillgång till idrottsanläggningar och inga bidrag eller aktivitetsstöd är kultur- och fritidsförvaltningens straff om man inte kan betala sina skulder.

– Det har aldrig hänt att föreningar inte kan betala. Vi har individuella amorteringsplaner, säger Eva Nyberg, administrativ chef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Revisorernas kritik går ut på att kommunen har otillräckliga avbetalningsplaner och amorteringar med idrottsföreningarna. Den totala skulden minskar knappt. Om man inte betalar av sina skulder till kommunen ska det ha konsekvenser, menar Henry Lundberg.

– Om kommunen inte bryr sig om sina skulder kommer fler strunta i att betala, säger han.

Mer läsning

Annons