Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ricky vågar bygga ny verkstad trots krisen

/
  • SKA NYANSTÄLLA. Före sommaren flyttar Ricky Anderssons Eurotech in i de nybyggda lokalerna vid Gävle bro.

Gävleföretagaren Ricky Andersson bygger ny verkstad och nyanställer trots lågkonjunkturen.
Men han är irriterad över stelbenta skattetjänstemän och regler som gör att skatten måste betalas innan pengarna har flutit in från kunderna.

Annons

Ricky Andersson driver verkstadsföretaget Eurotech i Gävle. Företaget tillverkar och konstruerar apparatskåp och maskiner för industrin.

I dag har företaget sex anställda. Orderingång och förfrågningar har dock ökat så pass mycket att han planerar att anställa ett par personer till under våren.

– I januari var det ganska lugnt men nu har det ändrats och vi tror det blir mer, säger han.

Om ett par månader räknar han med att kunna flytta verksamheten från hyrda lokaler på Nynäs till det nybyggda huset vid Gävle bro.

Under byggtiden har fyra snickare fått sysselsättning.

Ricky Andersson köpte mark av Gävle kommun, i ett område där detaljhandelskedjan Jula planerar hotell.

I höstas ansökte Eurotech om att få tillbaka momsen på utläggen som gjorts i samband med investeringen.

Men Skatteverkets tjänstemän ansåg att underlaget var ofullständigt och sade nej. En faktura som var ställd till Ricky Andersson personligen och inte till företaget, ställde till det.

Enligt Anderssons beskrivning var det en faktura där momsen var 10 000 kronor, som gjorde att han nekades återbetalning av moms på närmare 500 000 kronor.

– Det ansträngde vår likviditet och blev ett stressmoment, säger han.

När han kopplat in bolagets revisor fick han fram de handlingar som Skatteverket begärde och kunde övertyga handläggarna om att alla fakturor hörde till bygget vid Gävle bro.

Han tycker att momsreglerna borde ändras så att företagare inte behöver betala momsen till staten förrän kunderna betalat sina räkningar. I dag tvingas de betala momsen även om kunderna dröjer med sina betalningar.

Ricky Andersson tror att det gör att flera mindre företag går omkull under lågkonjunkturen.

Ulrika Åhrman, Skatteverkets pressombud i Gävle, tycker att det är olyckligt om Ricky Andersson är missnöjd. Skatteverket har dock inte gjort fel, menar hon. När Skatteverket i december fick en formell förfrågan om Eurotech kunde göra avdrag för sina utlägg så fattades uppgifter. När handlingarna kompletterats dröjde det cirka två veckor innan beslutet var taget och Andersson kunde få tillbaka momsen.

Mer läsning

Annons