Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikspolischefen gav länet beröm

/
  • gillar statistik. Rikspolischefen Bengt Svensson kallar sig själv en statistikätare och konstaterar i kraft av det att polisen i Gävleborg sköter sig bättre än riksgenomsnittet.

För nästan exakt ett år sedan stod hans företrädare på exakt samma plats i Gävle polishus reception och höll presskonferens. Då hette rikspolischefen Stefan Strömberg, nu heter han Bengt Svensson. Båda pratade om de många nya poliser som är på väg till länet.

Annons

Bengt Svensson är på turné och ska besöka alla polisdistrikt före sommaren. Förklaringen till att Gävle kommer tidigt på den resan är den nya länspolismästaren Christina Forsberg.

– Jag har medverkat till den tillsättningen och ville besöka henne under hennes första veckor, förklarade Bengt Svensson.

Inte oväntat talade han väl om polisen i Gävleborg när han mötte pressen.

– Brottsligheten i länet ligger under genomsnittet, samtidigt som polisen levererar en större andel färdiga polisutredningar till åklagare än riksgenomsnittet. Det är ett gott betyg, sa Svensson.

Förre rikspolischefen Stefan Strömberg hoppades för ett år sedan att de många nyutbildade poliserna skulle avhjälpa den underbemanning som länets polis led av då.

Bengt Svensson konstaterade i går att det blir så, att flera tiotal nya poliser kommer att strömma in under nästa år.

– Det är nog myndighetens största utmaning just nu, att se till att det betyder att mängden polisverksamhet ökar, helst mer än vad skattepengarna ökar.

Mer läsning

Annons