Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för köer vid Gävles p-automater

/
  • tänkte inte på det. Thomas Florén har just betalat p-avgiften med betalkort, men reflekterade inte över att det tog 50 sekunder för automaten att godkänna köpet. ”Det är inget jag har tänkt på, men det är klart att det är drygt om det tar längre tid”, säger han.betalar med mynt. Senast på onsdagsmorgonen var det kö vid biljettautomaten på parkeringen utanför Lantmäteriet. ”Men man kan ju betala med mynt”, säger Ing-Marie Möller Andersen.
  • Betalar med mynt. Senast på onsdagsmorgonen var det kö vid biljettautomaten på parkeringen utanför Lantmäteriet. ”Men man kan ju betala med mynt”, säger Ing-Marie Möller Andersen.

Brukar du betala p-avgiften med kort? Var beredd på att det tar betydligt längre tid nästa gång. Från årsskiftet gäller nämligen nya säkerhetskrav.

Annons

Tidigare tog det 10 sekunder för kortbetalningen att godkännas. Med den nya, utökade kortkontrollen tar det 30–50 sekunder. Anledningen är mer information ska kontrolleras, och skickas mellan bank och kortläsare.

Thomas Florén betalar oftast parkeringsavgiften med kort.

– Klart det är drygt om det tar längre tid, säger han, när han står och hoppar lite i snålblåsten medan han väntar på parkeringsbiljetten.

Har bytt ut 58 maskiner

Gävle kommun har just bytt ut 58 biljettmaskiner runt om i Gävle för att leva upp till Visa och Mastercards skärpa krav på betalning med bankkort från och med 1 januari 2011.

Fördelen är att den ökade kontrollen ska minska risken för bedrägeri, så kallad skimning av kortläsaren.

– Alternativet är att inte erbjuda kortbetalning. Vi tycker att det är så stor kundnytta att kunna betala med kort, säger Stefan Erixon, parkeringschef på tekniska kontoret, som påpekar att det är viktigt att följa instruktionerna och inte ta ut kortet för tidigt, eftersom köpet då blir ogiltigt.

Kö vid Lantmäteriverket

Resultatet av de nya kortläsarna har blivit köbildning vid vissa p-automater vissa tider på dygnet. Till exempel på morgonen vid Lantmäteriverket, där Ing-Marie Möller Andersen brukar parkera när hon tjänstgör som nämndeman i tingsrätten.

– Man får stå i kö, men jag använder bara kontanter. Jag är så gammal att jag inte tycker om korten, och när man sitter i tingsrätten ser man vad de kan ställa till med, säger hon.

Kan sätta upp fler

Enligt Stefan Erixon överväger tekniska kontoret att sätta upp fler biljettautomater där det ofta blir kö.

I Gävle går det även att betala p-avgiften med mynt, telefonsamtal och sms.

Arbetarbladet har sökt ansvariga på Q-park men har inte fått besked om vad som gäller på deras parkeringar, som exempelvis p-husen Gallerian Nian, Flanör och Konvaljen (vid Åhléns).

Mer läsning

Annons