Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för snökanoner i Gästrikland – snöfallet väntas pågå tills på torsdag

/

Det är fortsatt en klass 1 varning utfärdad för Gävleborgs kustland och inland. Det kan bli stora snömängder som mattas av först framåt torsdagen enligt Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Annons

NYHET: Premiär för Arbetarbladets app – här laddar du ner den

Snöovädret har redan orsakat en del problem i trafiken.

Längre fram i veckan väntas snöyran fortsätta. En nordostlig vind gör dessutom att så kallade "snökanoner", alltså områden där det lokalt kan komma extrema mängder snö, kan uppstå. Vinden gör också att risken för snödrev uppstår.

– Som det ser ut kommer snöfallet mattas av någon gång under torsdagen. Framtill dess kan vi nog räkna med mellan 10-20 centimeter om dagen med väldigt stora lokala variationer, förklarar Maria Jönsson.

På räddningstjänsten manar man förare till att ta det lugnt i trafiken.

– Det viktigaste är att man håller avstånd till bilarna framför och att man ser till att använda huvudet när man kör, kör lagom fort. Oftast är det snörök som ställer till det vilket leder till kö-olyckor, man ser inte bilarna framför sig.

Anledningen till de stora snöfallen är att ett lågtryck med tillhörande fronter har parkerat sig över Gästrikland.

SMHI har också utfärdat en klass 1 varning för Gävleborg som fortsatt ligger kvar under tisdagen och det varnas för halka. Längs med kusten kan det komma upp till 20 centimeter nysnö medan det i inlandet beräknas omkring 10 centimeter.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons