Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Larsson, länsstyrelsen: "Ingen flyktingkris i Gävleborg än"

/

Larmrapporterna om flyktingkrisen haglar. Aldrig har så många sökt asyl i Sverige.
Men enligt Robert Larsson på länsstyrelsen i Gävleborg pågår ingen flyktingkris här i länet.
– Jag skulle inte vilja kalla det kris. Det är inte som i södra Sverige, säger han.

Annons

Den här veckan räknar Migrationsverket med att cirka 10 000 personer kommer att söka asyl i Sverige. Likadant var det förra veckan och troligtvis nästa vecka.

I Gävleborgs län finns det just nu totalt cirka 6 000 inskrivna asylsökande.

– Det har inte ökat så där dramatiskt jämfört med förra året, säger Robert Larsson.

Enligt honom påverkar egentligen antalet asylsökande inte länet särskilt mycket just nu. Det är först om cirka ett och ett halvt år, när de har fått uppehållstillstånd, som det blir kommunernas uppgift att bereda plats för de nyanlända.

– Då blir utmaningen för kommunerna att hitta boende åt alla som ska bosätta sig och erbjuda barnomsorg, SFI och så vidare, säger Robert Larsson.

Så länge de asylsökande är i asylprocessen är det Migrationsverket som ansvarar för mottagandet.

– På så vis märker vi av krisen. De asylsökande som kommer nu har Migrationsverket inte tak över huvudet för och det måste de lösa dag för dag, säger Robert Larsson.

Migrationsverket är i stort behov av så kallade evakueringsplatser. Egentligen bara ett tak över huvudet för de asylsökande. Exempelvis gympasalar.

Alla kommuner, även i Gävleborg, har fått i uppdrag att inventera möjliga evakueringsplatser. Totalt har kommunerna i Gävleborg fått fram 306 evakueringsplatser. Gävle har lyckats skaka fram 130 platser. 50 av dem i Stenebergsskolans idrottshall som kommer att tas i bruk den här veckan.

Men den stora utmaningen just nu är de ensamkommande flyktingbarnen. Det är kommunernas ansvar att ta emot ensamkommande barn och fixa boende åt dem antingen i ett HVB-hem, hem för vård- och boende, eller i ett familjehem.

Antalet ensamkommande barn har ökat väldigt kraftigt. För tio år sedan kom det 398 barn till Sverige, hittills i år har det kommit 23 343 barn.

– Det är väldigt tufft att hitta platser för ensamkommande barn. Kommunerna har inte tillräckligt med platser så de försöker förtäta de boenden de driver själva och hitta privata boenden, säger Rober Larsson.

Än så länge lyckas kommunerna i Gävleborg placera alla barn.

– Men de får lägga ner mycket tid och energi på att göra det.

Mer läsning

Annons