Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön duo ser möjligheter

/
  • Skiss enligt Hans Wahlström och Peter Hanssons förslag för Nyhamn. Parkering för husbilar finns även med i planeringen för gästhamnen på Södra Skeppsbron.
  • Skiss enligt Hans Wahlström och Peter Hanssons förslag för Nyhamn. Parkering för husbilar finns även med i planeringen för gästhamnen på Södra Skeppsbron.
  • Gävle kommuns skiss för gästhamnen vid Södra Skeppsbron. En tydlig skillnad i förslagen är att Wahlströms och Hanssons fokuserar mer på naturupplevelserna med närliggande Inre fjärden, Testeboån och T-udden.
  • Gävle kommuns skiss för gästhamnen vid Södra Skeppsbron. En tydlig skillnad i förslagen är att Wahlströms och Hanssons fokuserar mer på naturupplevelserna med närliggande Inre fjärden, Testeboån och T-udden.
  • Hans Wahlström och Peter Hansson blickar ut över det de vill ska bli gästhamn. Peter, som varit lärare ser en möjlighet i att elever kan få ha biologilektioner utomhus. Det finns mycket kunskap att inhämta i fjärden.

En gästhamn i Nyhamn på Gävle strand. Det vill Peter Hansson, MP, och Hans Wahlström, S, ha. 23 mars ska de försöka få i genom sin motion i kommunfullmäktige. De har fått konkurrens av Wahlströms partikamrat Jörgen Edsvik.

Annons

Vårsmockan har nått ­Alderholmens yttersta kant denna torsdag. Arbetet med bygget av ett äldreboende sjuder. Annars syns inga människor till. Förutom några meter bort, vid inloppet som kallas Nyhamn, där det står två lokalpolitiker: Peter Hansson, Miljöpartiet och Hans Wahlström, Socialdemokraterna. Det skiljer tio år mellan dem, men båda är uppvuxna med det maritima som älsklingsämne – Peter i Strömsbro och Hans på Källbacken, Stigslund. Peter har jobbat som dykare. Hans började jobba i hamnen, på platsen vi står för 50 år sedan. Då var det en ”djävulsk” aktivitet i Gävle hamn berättar han leende med nostalgisk blick.

Nu smider de planer för en gästhamn i Gävles hamninlopp som det varit tal om sedan mitten av 1990-talet. De har skrivit en motion till kommunfullmäktige, där båda sitter, som ska röstas om på måndag den 23 mars.

Nyhamn ska vara navet för den nya satsningen de vill se. En femtio meter lång och femton meter bred betongponton vill de fraktas från Fredrikskans och placeras ut i Nyhamn där småbåtar ska kunna lägga till.

Turistbåtar ska gå från Nyhamn ut via Testeboån, där det finns naturliga badplatser längs med vägen. Turistande småbåtsägare ska lockas till hamninloppet i stället för att åka förbi, som Hans och Peter upplever fallet är i dag.

Gävle Segelsällskap ska ha kurser, det ska finnas kanotuthyrning samt ett naturum och Gävles sjöhistorik demonstreras. Fågel- och fiskelivet runtomkring är också något som kan locka folk.

De två rödgröna politikerna tror att en gästhamn kan bli ett lyft även på ett emotionellt plan för Gävleborna.

– Det blir en möjlighet för rekreation för Gävleborna. Att ha en positiv känsla för stan, säger Hans Wahlström.

Idésprutorna tänker sig att entreprenörerna kommer stå på kö för att driva olika verksamheter kring området. Om man underhåller Nyhamn, så säljer det sig självt, menar de.

Inget politiskt parti har hittills uttalat sig negativt om en gästhamn och allt verkar krattat för att motionen ska klubbas i genom i kommunfullmäktige 23 februari.

Tills dagen efter vårt möte då kommunen kallar till pressträff. Det visar sig att de har konkreta planer på att bygga en gästhamn på Södra Skeppsbron med 30 båtplatser. 20 på sidan närmast Gasklockorna, tio på andra sidan Alderholmsbron inåt centrum. Sedan november har förslaget utretts. När det ska tas upp i kommunfullmäktige är inte klart än, men förhoppningen är gästhamnen ska vara klar till 2016.

Fem olika förslag har synats, däribland Nyhamn. Men det är inte aktuellt nu. Kanske i ett senare skede säger Edsvik, som inte vill avslöja hur han kommer ställa sig till Nyhamns-motionen. Även Brynäs företagarförenings Ralph Brodin tycker det är mest rimligt att förlägga gästhamnen mittemot Fullriggaren.

Mitt Gävle når Hans efter presskonferensen.

– Jag blev lite förvånad att ingen sagt något till mig innan. Det kommer bli en fajt om detta. Samtidigt är det bra att det blir fart på frågan. Det kommer bli en ordentlig diskussion nu. Frågan är hur bra vi lyckas övertyga kommunfullmäktige. Vårt förslag ger större möjligheter på ett annat sätt, inte minst i kringverksamheter som ger utrymme för entreprenörer. Med Edsviks förslag blir det en viss blockering av Gavleån. Vi kommer jobba intensivt med vår idé.

Mer läsning

Annons