Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger kämpar mot homofobiska uttryck

/

”Jävla bög” är ett skällsord som hörs alltför ofta på GIF:s fotbollsmatcher, anser Roger Thollin. Han vill få bort homofobiska uttryck från fotbollsläktaren.
– GIF:s styrelse ska diskutera om det är möjligt att ta fram någon slags policy.

Annons

Roger Thollin gillar fotboll, han sitter med Sky Blues styrelse men han känner sig inte alltid trygg på fotbollsläktaren.

– Det skriks ofta jävla bög till spelare och domare. Jag känner mig kränkt av det. Tillhör man inte den heterosexuella normen kan stämningen upplevas aggressiv och om ingen säger ifrån känns det som att alla på läktaren ställer sig bakom skällsorden.

Rasistiska uttryck

För några år sedan genomfördes manifestationen Noll tolerans mot rasism med gott resultat.

– Vi har lyckats få bort de rasistiska uttrycken. Nu är det dags att få fram en bred policy för att även få bort homofobiska uttryck. Jag har kontaktat HomO och GIF:s styrelse om det.

 

Könsord då, som fitta, borde inte det också tas med i en sådan policy?

 

– Absolut. I England är det förbjudet att skrika könsord på läktaren. Men jag tar ett steg i taget. Det här gör jag i egenskap av privat supporter, inte som styrelsemedlem i Sky Blues.

Mördades för sin läggning

Roger Thollin tror att en ändrad inställning från publiken också skulle göra det lättare och mer accepterat för spelare att komma ut.

– Det finns inga fotbollsspelare eller hockeyspelare som öppet gått ut med att de är homo, bi eller transsexuella. Peter Karlsson, spelare i Västerås IK är den enda svenska hockeyspelaren som öppet gått ut med att han var homo. Han mördades 1995 på grund av sin läggning.

Peter Hessel, klubbchef för Gefle IF är positiv till förslaget om en policy mot homofobiska uttryck.

– Vi vill inte ha sånt på vår arena. Men det gäller att få till det rent praktiskt. Jag befinner mig på semester just nu men jag ska prata med Roger när jag kommer hem igen, jag vet att han har gjort en skrivelse. Men allting som bidrar till en trevligare läktarkultur är bra och det är positivt att någon engagerar sig.

Mer läsning

Annons