Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusta, riv eller flytta

/
  • tre alternativ. Gävle kommun ger tre alternativ för Villa Sjötorp – bevara, flytta eller riva.

Turerna kring den gamla strandvillan har varit många men nu har Gävle kommun satt upp tre tänkbara alternativ att jobba efter.

Annons

Den gamla 1800-tals villan på Norrlandet är sedan länge fallfärdig. Huset har vid flera tillfällen varit rivningshotat för att ge plats åt hamnen, då den står på deras område. Tankar om att göra Villa Sjötorp till en representationsbyggnad för hamnen har också kommit på tal. Men än så länge står villan bara och förfaller och konflikten mellan hamnen och de som vill bevara villan kommer ingen vart.

Kommunens förslag

Gävle kommun har nu därför satt upp tre tänkbara alternativ för strandvillan. Antingen vill de att den ska bevaras på befintlig plats eller riva den. Det tredje alternativet är att flytta hela villan.

– Jag tycker att det hade varit bra om den hade fått vara kvar i sitt sammanhang, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Gävle kommun har arbetat fram tre olika platser för om flytten av Villa Sjötorp skulle bli av. Höjden vid Engesberg, Kranförarnas vid Djuphamn eller Engeltofta östra är de platser man övervägt. Vad flytten skulle kosta vet Per Johansson i dagsläget inte, men säger att det nog kommer att kosta en hel del.

– Det beror på hur man flyttar den och hur mycket man ska rusta för, säger han.

Beslut om samråd tas i slutet av maj.

Mer läsning

Annons