Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska toppbetygen räckte inte

/
  • För personer med utländska betyg som sökte till informatörsprogrammet krävdes det ett meritvärde på 480 av 500 (på skalan för utländska betyg) för att bli antagen och en person blev antagen. Trots att Elena Anikina samma meritvärde räckte det inte och hon hamnade på en reservplats.
  • Elena Anikina har toppbetyg från sin gymnasietid i Ryssland och sökte Informatörsprogrammet på Högskolan i Gävle. Men hon blev inte antagen eftersom det bara antogs en person med utländska gymnasiebetyg:

Få personer med utländska gymnasiebetyg har blivit antagna till Högskolan i Gävle i höst. Det nuvarande systemet har blivit hårt kritiserat och kommer att ändras nästa år. Elena Anikina från Sandviken tillhör en av förlorarna - trots toppbetyg fick hon förra veckan beskedet att hon inte blivit antagen.

Annons

– Jag blev jättebesviken och ledsen, säger hon

25-åriga Elena Anikina har en gymnasieexamen med toppbetyg från Ryssland och har därefter studerat både i Sverige och USA. För två år sedan flyttade hon ihop med sin pojkvän i Sandviken och blev gravid. Sedan dess har hon varit mammaledig och till hösten ville hon fortsätta sina studier och sökte därför till informatörsprogrammet på högskolan i Gävle.

– Jag var nästan 100 procent säker att jag skulle komma in.

Men inför hösten 2010 ändrades reglerna för alla med utländska betyg och när hon skulle söka i år hamnade hon i en särskild urvalsgrupp. Från den gruppen blev bara en person antagen eftersom antalet antagna baseras på hur många behöriga med utländska betyg som sökt. Elena hamnade på en reservplats.

– Det är inte rättvist att utländska studenter inte får en chans att skaffa högre utbildning trots att de har bra betyg, säger hon.

På Högskoleverket är man medvetna om problemet.

– De som söker med utländska betyg är få och det blir få platser för dem eller ingen plats alls. Det blir effekten av att ha olika urvalsgrupper för olika sökanden och det är en väldigt dålig idé, säger Leif Strandberg, utredare på Högskolverket.

Systemet har blivit hårt kritiserat och i början av juli, knappt ett år efter att det införts, beslutade regeringen att ändra reglerna så att studenter med utländska betyg får konkurrera på samma villkor som de med svenska betyg från och med nästa höst.

– Det visar att systemet inte fungerar men det är jättesynd för mig och många andra som inte kommer in till hösten för det är svårt för utländska studenter att skaffa ett liv här i Sverige under tiden.

På Högskolan i Gävle känner man inte till problematiken men tycker ändå att det är bra att reglerna ändras.

– Det är jättebra om de ändras för jag tycker det ska vara rättvist och vi eftersträvar ju en mångkulturell högskola, säger Maj-Britt Johansson som är rektor på högskolan.

Elena kommer att göra ett nytt försök att söka nästa år.

– Jag hoppas fortfarande att jag kan komma in på utbildningen och att den antagna tackar nej, annars vet jag inte vad jag ska göra. Det är inte så enkelt att få jobb om man har utländsk utbildning och inte är svensk.

Mer läsning

Annons