Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-rådet befarar att M sopar Rust-affären under mattan

/

Oppositionsrådet Jörgen Edsvik (S) befarar att Moderaterna sopar frågan om Jan Rusts delningar på Facebook "under mattan".
– Jag skulle inte bli förvånad om man väljer att inte göra nånting. Moderaterna har inte riktigt beslutskraften att ta tag i såna här frågor, säger han.

Annons

Han tycker att Jan Rusts delningar av material med rasistiskt innehåll på Facebook är "klart olämpligt och visar på stor omdömeslöshet".

Men han betonar att förtroendet för Rust är en fråga för Moderaterna och dess fullmäktigegrupp.

Har du något råd?

– Jag tror man ska vara tydlig och städa upp den här typen av åsikter så snabbt som möjligt, framför allt när man sitter i ledande ställning.

Vad menar du med att städa upp?

– Då ska man välja kandidater som inte har den här typen av åsikter.

Hur tolkar du att man delar artiklar som Jan Rust har gjort?

– Det kan bara tyda på två saker: Endera på otroligt dåligt omdöme eller på otroligt taskig människosyn. Båda är lika allvarliga om man ska sitta i ledande ställning.

Kan man tolka det som att man tar ställning för de här åsikterna om man delar artiklarna?

– Ja, definitivt, det man delar och gillar på det sättet, det får man också stå för. Sen kan det säkert hända att någon nån gång har tryckt på nånting fel. Men i det här fallet är det flera tillfällen vad jag förstår. Jag tror man är fullt medveten om vad man väljer att dela och inte, säger Jörgen Edsvik.

Jan Rust är ny ordförande i socialnämnden som bland annat tar ställning till försörjningsstöd och mottagningen av ensamkommande flyktingbarn.

På sin Facebooksida har han delat material från bland annat Fria Tider som av Statens medieråd klassificerats som "en del av den radikala högerpopulistiska nätmiljön" och av tidningen Expo beskrivits som högerextrem, främlingsfientlig och rasistisk.

Läs också: Moderaterna väntar med att avgöra om Jan Rust får sitta kvar.

Läs också: Socialnämndens ordförande delade rasistiska sidor på Facebook.

Läs också: Twitterstorm efter Jan Rust-skandalen.

Mer läsning

Annons