Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S tänker inte fälla alliansen

/
  • Socialdemokraterna kommer inte att lägga några egna förslag till ordförandeposterna i nämnderna när det blir nya val enligt Elin Lundgren (S), ordförande i arbetarekommunen.

Socialdemokraterna kommer inte att lägga fram några förslag till ordförandeposterna i nämnderna när det blir nya val.
– Vi kommer inte att göra något för att fälla alliansen, säger Elin Lundgren (S).

Annons

Den rödgröna kommunledningen i Gävle har aviserat sin avgång. Beskedet kom direkt efter att deras budget fällts av det rasistiska partiet Sverigedemokraterna under måndagens kommunfullmäktige. SD röstade på alliansens budgetförslag som därmed vann budgetstriden.

Men än har kommunledningen inte formellt avsagt sig sina uppdrag.

– Det är inte som det spekuleras om, att vi eventuellt inte kommer att lämna, vi kommer att göra det, det är säkert, säger Elin Lundgren, ordförande i arbetarekommunen.

Men först vill de rödgröna vara säkra på att alliansen faktiskt kommer att kunna lägga fram förslag till nya ordföranden innan nästa kommunfullmäktigemöte i mitten på december.

– Vi behöver ta reda på om alliansen är redo att manna upp 14 december då lämnar vi in avsägelserna före det. Om de inte hinner kan vi sitta kvar till ett extrainkallat möte i januari, vi vill inte lämna kommunen utan ledning, säger Elin Lundgren.

– Men vi hoppas att de är klara till december.

De rödgröna kommer att avsäga sig alla ordförande och viceordförandeposter i kommunens nämnder. Hur det blir med presidiet är oklart.

– Jag har inte uppfattat att det kommer att vara annorlunda men vi har inte pratat om det än.

Enligt Elin Lundgren kommer Socialdemokraterna inte att föreslå några egna kandidater till ordförandeposterna så länge alliansen kommer med ett förslag.

– Nu förutsätter jag att alliansen vill ta ansvar för sin budget och att de kommer att manna upp.

Mer läsning

Annons