Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill investera i jobb och utbildning

100 000 nya jobb och 15 miljarder extra till kommuner och landsting. Det lovar Socialdemokraterna att man skulle ordna om partiet satt vid makten.
– Vi lånar upp 9,6 miljarder mer, men slopar skattesänkningarna, sade riksdagsledamoten Raimo Pärssinen (S) när han presenterade budgetförslaget i Gävle.

Annons

Socialdemokraterna presenterade i går sitt alternativ till regeringens vårbudget. Partiet föreslår bland annat åtgärder som ska leda till 100 000 nya jobb och utbildningsplatser. Man säger nej till det tredje steget i regeringens skattesänkningar och utesluter inte att inkomstskatten kan höjas om man vinner valet 2010. Totalt kostar de åtgärder som Socialdemokraterna föreslår omkring 10 miljarder kronor i ökade utgifter i år.

– Vi vill använda pengarna till utbildning och investering i människor. Sådana satsningar är avgörande under dåliga tider om vi ska klara världsmarknadskonkurrensen när konjunkturen vänder, säger Raimo Pärssinen.

Enligt kommunalrådet i Gävle, Carina Blank (S), skulle partiets förslag på att ROT-avdrag även ska gälla för hyresrätter vara positivt för Gävle.

– Allmännyttan utgör en stor andel av bostäderna i kommunen och trycket på att investera där är stort, säger hon.

Alla Socialdemokraternas förslag kommer dock inte att kunna genomföras omedelbart vid ett maktskifte. Det återstår även att göra vissa kompromisser för att komma överens med samarbetspartierna V och MP om en gemensam vårbudget nästa år.

– Alla förstår att samarbetet är något som tar tid. Men vi försöker vara tydliga med den gemensamma inriktningen nu, säger Raimo Pärssinen.

Mer läsning

Annons