Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir Gävle med Alliansen - centrumplanen rivs upp

/

Det blir ingen skridskobana på Rådhustorget.
Det står klart efter att SD fällde de rödgrönas budget under gårdagens kommunfullmäktige.
Nu stoppar alliansen alla planer för centrum.

Annons

Alliansens M, FP, KD och C:s budget klubbades av kommunfullmäktige under måndagen. Kort därefter meddelade de rödgröna S, V och MP att de avgår vid årsskiftet då den nya budgeten träder i kraft.

Efter nyår är det alltså allianspartierna som ska styra Gävle efter sin egen budget. Det är inte så stora skillnader mellan alliansens och de rödgrönas budget. Båda bygger på de ekonomiska mål och ramar som klubbades av kommunfullmäktige i juni.

– Det som kommer att bli skillnad är i några få delar där vi inte tycker att det känns bra med de beslut som de rödgröna har fattat, bland annat gäller det centrumplanen där jag tycker att verkligheten har hunnit ikapp den centrumplan som vi la för ett antal år sedan, sa Inger Källgren Sawela (M) under presskonferensen som de höll direkt efter att deras budget klubbats av fullmäktige.

Redan under valet lovade alliansen att de skulle riva upp centrumplanen om de vann.

Totalt hade de rödgröna avsatt 80 miljoner kronor till rustningen av centrum. Under 2016 skulle bland annat en skridskobana byggas på Rådhustorget. Nu blir det alltså inget av med det.

Alliansen vill i stället ta ett nytt grepp kring innerstan. De vill göra en översyn av hur staden kan utvecklas från centralstationen i öst till Strömvallen i väst och från GDG i norr till Södermalmstorg i söder.

Att utvecklingen av centrum ska fastna i en ny dyr utredningsprocess under flera år tillbakavisar Inger Källgren Sawela.

– Sätter vi oss i en politisk styrgrupp och tittar på vad vi vill göra och vad som är viktigast att prioritera för Gävle centrum tillsammans med fastighetsägare, handlare och så vidare så tror jag att vi kan komma överens om det ganska snabbt.

– Grunden finns. Vi ska inte göra om centrumplanen från början.

En annan stridsfråga för alliansen har varit införandet av LOV, Lagen om valfrihetssystem, på vård- och omsorgsboenden och inom kulturskolan. Något som nu kommer att bli verklighet.

– Medborgarna i Gävle får mer att säga till om, både när det gäller skolor, när det gäller hemtjänst, när det gäller boenden för våra gamla, säger Inger Källgren Sawela.

Däremot ryms inte byggandet av en isoval i Hagaström i budgeten. Detta trots att de tidigare drivit frågan och hade satsningen med så sent som i sitt förslag till ekonomiska mål och ramar i juni. Skridskoklubben har önskat sig en isoval i 15 år.

Alliansens budget innehåller inte en enda siffra, utan bygger helt på de rödgrönas fördelning av pengarna till nämnder och bolag. Något som kritiserades av de rödgröna under budgetdebatten då de menade att alliansens förslag är ofinansierade.

– Vi har gått igenom varje yrkande för sig. Inom de ramar som nämnder och bolag har fått ryms våra yrkanden, säger Inger Källgren Sawela.

– Ett exempel är samhällsbyggnadsnämnden som har fått en utökad ram på fyra miljoner kronor för att anställa personal. Inom de fyra miljoner kronorna kommer naturligtvis en stadsarkitekt att rymmas.

Så här blir det med alliansens budget

* En stadsarkitekt ska anställas.

* LOV införs på vård- och omsorgsboenden och dagverksamheter för äldre.

* Förbud mot att höja maxtaxan inom utbildning, barnomsorg och äldreomsorg införs.

* En förstudie för att utreda möjligheterna att starta ett industriprogram på gymnasienivå ska göras.

* Byggnationerna enligt centrumplanen stoppas.

* Ett checksystem, en slags individuell peng för medborgarna att handla för inom kultur- och fritidsverksamhet införs.

LÄS OCKSÅ:

Professorn: Kan vara order från SD:s högsta ledning

SD fällde kommunledningen: "Det gick helt enligt planen"

ANNA NORLING: När rasisterna tog över fullmäktige

Mer läsning

Annons