Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du klimatsmart julbord

/
 • Pål Ågren tyckte att det var roligt att få klippa dillen till nubbesalladen.
 • kockar på kurs. Både Malin Pettersson och Peter Ågren är kockar men nu, genom kommunens miljöprojekt, får de lära sig att laga klimatsmart mat. I går lagade de nubbesallad med vitlök, krav-potatis, ekologisk gräddfil, dill, gräslök och ekologisk sill. Sonen Pål Ågren, 2,5 år hjälpte också till.
 • spännande. Jaama Ali Bulhan med barnen Kafiyo Bulhan, 10 år, Ahmed, 8 år och Hamdi, 6 år, inspekterade det              ekologiska julbordet. ”Jag är inte van med den här maten. Det är spännande och gott.”
 • Misstänksamma. Ahmed Bulhan, 8 år och Hamdi Bulhan, 6 år tittade misstänksamt mot de apelsinmarinerade rödbetorna med chevreost, ruccola och rökt lax. ”Jag gillar köttbullarna bäst”, konstaterade Hamdi.
 • grönsaksrätt. Rostade rotsaker med färska örter som dill och gräslök. Allt krav-märkt förstås.
 • KNAPERBODENS KÖTTBULLAR. Mängder av köttbullar skulle trillas av köttfärs från en gård i Åbyggeby.
 • lärare. Kocken Helen Östblom lärde Gävlefamiljerna laga klimatsmart julmat. ”Satsa på ekologiskt och närodlat. Det mesta fungerar på julbordet. Man kan alltid tillsätta julkryddor som nejlika, kryddpeppar, vitpeppar och kanel.”

Går det verkligen att kombinera ett traditionellt julbord med klimatsmart livsstil? Inga problem alls.

– Det är inte svårt. Välj ekologiskt och närproducerat så långt som det är möjligt, säger kocken Helen Östblom som i går kväll lärde tio Gävlebor att laga klimatsmart julbord.

Annons

Närproducerade krav-rotfrukter, FSC-märkt sill, köttbullar gjorda på köttfärs från Knapergården i Åbyggeby, ekologisk gräddfil från Geflerortens mejeri och hembakt julvört hittades i stadshusets kök i går när familjer, som deltar i kommunens miljöprojekt Hållbara familjer, skulle lära sig att laga klimatsmart julmat.

– Jag har fått många goda idéer, berättar Peter Ågren.

Han är kock och har tidigare haft ett litet matställe där det serverades nyttig snabbmat.

– Det här passar oss perfekt. Vi försöker köpa mycket ekologiskt och närodlat. Jag och min sambo har köpte ett gammalt hus i Valbo. Vi bor på övervåningen och planerar att starta en egen butik med ekologisk och närproducerad mat på bottenvåningen nästa höst.

Sonen Pål Ågren var också med i köket och fick bland annat klippa dillen.

Tänka när man handlar

Enligt Helen Östblom gäller det att tänka till lite när man handlar om man vill leva klimatsmart.

– Maten och råvarorna ska inte fraktas runt hela jordklotet innan den hamnar på din tallrik. Mjöl kan du till exempel köpa från Saltå i Järna, Gefleortens har ekologiska alternativ, Ockelbokyckling, ekologiskt socker, krav-potatis Alborga och bönor äter vi alldeles för lite av. Bönor kan man ha i både i grytor och gratänger. Det kan bli lite dyrare att handla ekologiskt och närodlat men det tror jag att vi tjänar på i längden.

Senare på kvällen fick de övriga familjerna som också är med i kommunens miljöprojekt, ungefär 60 personer, äta av den ekologiska julbuffén.

– Jag tycker mest om köttbullarna. De är goda. Och smörgås, fastslår Kafiyo Bulhan, 10 år som var där med sin familj.

– Den här maten är ny för oss, jag kom till Sverige för fem år sedan. Men jag tycker att det är gott. Sillsalladen är lite märklig men den är också god, säger Jaama Ali Bulhan.

Men någon julskinka fanns inte på julbordet.

– Vi valde att inte ha med det eftersom det inte finns ekologiskt griskött i Gävletrakten. Vill man ha julskinka ska man köpa ekologisk, då vet man att grisarna har fått gå ute och att det har haft gott om utrymme, säger projektledaren Bodil Dürebrandt.

Mer läsning

Annons