Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gick det till när Soldiers of Odin poserade utanför Arbetarbladet

/

Den 9 april poserade medborgargardet Soldiers of Odin utanför Arbetarbladets redaktion samtidigt som de patrullerade på stadens gator. Bland annat utanför Interpool, där en 27-årig ledare misshandlade sitt ex 2011.
I ett wallraffande reportage har tidningen Aftonbladet avslöjat hur gruppen fungerar inifrån.

Annons

LÄS MER: Medborgargardet Soldiers of Odin sprider sig till Gävle

LÄS MER: Medborgargardet Soldiers of Odin poserade utanför Arbetarbladets redaktion

SE OCKSÅ: Se hur Soldiers of Odin beskriver invandrare som avfall

Aftonbladet publicerar i dag ett wallraffande reportage om medborgargardet Soldiers of Odin. Två reportrar har deltagit både på vandringen i Gävle den 9 april och på ett upptaktsmöte i Sandviken 29 mars. Gävleborgsgruppen beskrivs som den största i landet efter Stockholm och Göteborg.

På mötet i Smultronbackens samlingslokal i Sandviken skämtades det om muslimer och homosexuella. Ett av skämten handlar om hur länge man ska titta på en muslim med ett öga, och svaret är: "Tills magasinet är slut...". Klädkoden på mötet beskrivs som "grova arbetskläder, kamouflagebyxor och t-shirtar med vikingatryck", och en bild framträder av många som bär en längtan efter en social gemenskap.

En dryg vecka senare, 8 april, publicerade Arbetarbladet sin granskning av medborgargardet, där vi kunde avslöja att flera av ledarna och medlemmarna var dömda för brott, och att en av ledarna hade spridit grov rasistisk propaganda på sin Facebook. En annan av ledarna är en 27-årig Gävlebo som dömdes för att ha misshandlat sitt ex utanför Interpool.

Dagens efter genomförde gruppen sin första patrullering i Gävle samtidigt som polisen ökade sin närvaro i stan. De två reportrarna från Aftonbladet var med på vandringen. Bland annat gick Soldiers of Odin precis på gatan där misshandeln ägde rum.

Senare poserade gruppen utanför Arbetarbladets redaktion. Aftonbladet beskriver hur alla skrattade och var måna om att Arbetarbladets skylt skulle komma med på bilden. Dagen efter lade en av ledarna ut bilden på Facebook med bildtexten: ”Vi kunde inte låta bli:) Inget Gevalia vid oväntat besök;)”.

En vecka efter vandringen i Gävle ska tre av medlemmarna ha uteslutits efter en urartad fest som slutade med en misshandel.

LÄS ÄVEN: HELENA NYMAN – Därför berättar vi om deras kriminella bakgrund

LÄS ÄVEN: JENNY WENNBERG – Rasistiskt medborgargarde ökar otryggheten i Gävle

Mer läsning

Annons