Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hanterar Gävles butiker gammal mat

/
  • Fortfarande färskt. Vad som händer när grönsakerna och de andra matvarorna i butiken börjar bli lite hängiga och närmar sig utsatt bäst före-datum skiljer sig åt mellan mataffärerna.

Slänga, sänka priset eller skicka tillbaka till leveran­törerna? Arbetarbladet har kartlagt hur nio matbutiker i Gävle hanterar sin gamla mat.

Annons

För Coop, Ica, CityGross och Willy:s avgör varje butik hur de hanterar livsmedel som närmar sig bäst före-dag.

– Vad man gör med maten beror på var man befinner sig. Generellt gäller prisnedsättning men andra gemensamma riktlinjer finns inte, säger Mikael Robertsson miljöchef på Coop.

Vad matbutiker i Gävle bör göra med livsmedel som närmar sig bäst före-dag verkar inte finnas i någon policy. Alla butiker inom Coop, Ica, Willy:s och CityGross är självbestämmande i frågan. Av de nio butiker som Arbetarbladet pratade med sa samtliga att de sänker priset i någon mån på en del produkter innan de slängs.

Kasserar mjukt bröd
På Coop Forum Valbo sänks bara priset om det är frågan om stora mängder. På Willy, Lokförargatan kasseras allt mjuk bröd, frukt och grönt, medan kött, charkprodukter, sallader och mackor säljs till ett billigare pris.

Trots att det i Sverige är fullt lagligt att sälja livsmedel som passerat bäst före-datumet, säger sju av nio matbutiker att maten kasseras före bäst före-datumet.

Inte slängt något på tio år
På Konsum Krysset säger butikschefen Thomas Gunnarsson att de inte behövt slänga matvaror på tio år på grund av de effektiva rutinerna.

– Vi köper in varorna på ett sådant sätt att vi säljer dem, säger han.

Mer läsning

Annons