Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här ska Gävles nya bibliotek se ut

/
  • RÄTT MODELL? Lisbeth Forslund, Iréne Wretemo, Conny Persson och Eva Lindelöw Sjöö framför den nya modellen över huset där stadsbiblioteket och stadsarkivet ska samsas. I går kväll bjöd de till möte för att få höra Gävlebornas förväntningar på satsningen.

Inglasade partier mot Gavleån, rejäla forskarsalar och ett öppet magasin där besökarna får röra sig fritt. Så ser planerna ut för Gävles nya stadsbibliotek – som inte börjar byggas om förrän 2014.
I går kväll bjöds Gävleborna in för att se ritningarna och höra idéerna för det nya huset.

Annons

Något som är rätt unikt jämfört med övriga landet är att bibliotek och arkiv ska samsas i den nya byggnaden. Det ger stora fördelar för alla som letar information, inte minst de som håller på med lokal forskning. Såväl biblioteket som stadsarkivet sitter på en guldgruva av material som i dag hålls undangömt.

– En tredjedel av bibliotekets material finns i ett slutet magasin. Vi är så trångbodda att det inte går att exponera, berättar bibliotekschefen Lisbeth Fors-lund.

Det kulturhistoriska intresset är stort i Gävle och den nya byggnaden ska få en stor avdelning för släktforskning. Här ska lokala fotografier och filmer göras tillgängliga. Stadsarkivet har påbörjat en stor webbsatsning där man bland annat ska scanna in tusentals glasplåtar tagna av Gävlefotografen Berna Roth. Att veta sin orts historia är ett sätt att känna identitet och gemenskap. Det är inte minst viktigt för alla nya Gävlebor som har en annan kulturell bakgrund, menar arkivarien Iréne Wretemo.

Det nya stadsbiblioteket beräknas kosta 120 miljoner kronor för två etapper. Som planeringen ser ut just nu dröjer det tills 2014 innan arbetet påbörjas.

Mer läsning

Annons