Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lyckas du med alltifrån oxfilé till torsk

/
  • Johan Wigert, kock på Söders källa, tipsar om att byte ut den klassiska oxfilén på nyår mot fisk.
  • Hacka fint för att fixa snygg garnering till nyårsrätten.

Torrt kött, sås som skär sig och en créme brûlée som bara rinner bort. När det gäller som mest tenderar matlagningen att gå åt pipan. Arbetarbladet frågade Gästriklands stjärnkockar om hur man lyckas med den perfekta nyårsmiddagen.

Annons

Partyhattarna är på, köttet ligger i ugnen och fördrinken är uppdrucken. Vad kan egentligen gå snett? Det mesta. Alla som lagat mat på nyår har varit där. Köttet var tunnare än tidigare så de 40 minuterna i ugnen blev alldeles för mycket, gårdagens squashmatch lämnade krämpor i handlederna vilket ledde till för långsamt vispande av såsen som skar sig. Ni vet. Vi har pratat med Gästriklands stjärnkockar för att få de bästa tipsen inför nyårsmiddagen.

– Jag misstänker att väldigt många kommer att laga oxfilé på nyår, det är en klassiker. För det första ska man alltid använda en termometer, även om man anser sig ha bra känsla. 50-54 grader brukar vara lagom och man ska komma ihåg att låta köttet vila efter att det kommit ur ugnen, säger Johan Wigert, kock på Söders källa.

För den som vill frångå oxfilén tycker han att man borde satsa på fisk.

– Fisk är i allmänhet väldigt underskattat och gör sig bra till fest. Av någon anledning tror folk att det är svårt att laga vilket förstås är fel. Att smörbaka en bit färsk torskrygg eller hälleflundra i ugn är superenkelt och jättegott. Det viktiga är att fisken kommer upp i tillräcklig temperatur, 40 grader är perfekt. Vill man lyxa till det lite extra kan man tillaga fisken i en kastrull brynt smör. I med den i en kastrull silat, brynt, 90-gradigt smör och låt den ligga i ca tio minuter tills den nått 40 grader. Fisken blir mycket mjällare och lenare på så sätt.

Har man en lite stramare budget men ändå vill unna sig något extra tipsar Johan Wigert om att göra en hummersoppa. Till soppan behövs ingen hel hummer utan smaken kommer från fonden kokad på hummerskal.

Hans-Olov Holmqvist, kock på Högbo bruk, tipsar också om soppa och fisk.

– Vi kör väldigt mycket rotsellerisoppa kring nyår, det är väldigt uppskattat och enkelt. Lite extra lyxigt blir det om man droppar i lite tryffelolja. Vill man fortsätta på samma spår till huvudrätt kan man göra rotselleriskum tillsammans med den fisk man tycker bäst om. Kom bara ihåg att koka fisken på låg temperatur, annars blir den torr!

Mer läsning

Annons