Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många använder toaletten som papperskorg

/

Bland Gävleborgs invånare anser 76 procent att det är oacceptabelt att använda toaletten som papperskorg.
Trots detta hamnar årligen 160 ton skräp i avloppet i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby.

Annons

Nio av tio svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt. Men ändå gör var tredje fel och spolar ner exempelvis bomullstussar, målarfärg och lacknafta, tamponger, våtservetter, tops och kemikalier.

En undersökning, som Sifo genomfört på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Vatten inför Världstoalettdagen, visar att 60 procent av de som fulspolar gör det för att de inte orkar göra rätt eller saknar kunskap om hur skräpet ska tas om hand.

Trots att kiss, bajs och toalettpapper är det enda som hör hemma i toaletten spolas totalt 7 000 ton skräp ner i svenska toaletter årligen.

Undersökningen visar att 76 procent av invånarna i Gävleborg anser att skräp i toaletten är oacceptabelt. Trots det hamnar alltså 160 ton skräp i avloppet i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommun.

– Vi vill så klart att alla slänger skräp i papperskorgen i stället för i toaletten. När vi minskar mängden skräp i avloppen så gynnar det både reningsverken, miljön och ekonomin, säger Richard Faber, processingenjör på Gästrike Vatten, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons