Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket sämre har det blivit för långtidsarbetslösa

På 1990-talet kunde man som arbetslös få en ny period med ersättning från a-kassan om man deltog i ett arbetsmarknadspolitiskt program under ett halvår.

Annons

– Den möjligheten tog den förra regeringen bort 2001, konstaterar docenten Anders Forslund, biträdande chef på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, Ifau, som menar att det är den största förändringen i villkoren för de långtidsarbetslösa sedan krisen på 1990-talet.

Då, på 1990-talet, kunde arbetslösa under flera år växla mellan a-kassa och arbetsmarknadspolitiska program.

Hela tiden fick de ersättning från a-kassan, som då låg på 80 procent av lönen.

Enligt Anders Forslund ledde det till ”fel användning av resurserna”.

– Många av de som deltog i programmen gick inte där för att förkovra sig utan för att få en ny a-kasseperiod, menar han.

4 Tidigare kunde man få rätt till ytterligare en ersättningsperiod på 300 dagar om man deltog i den så kallade aktivitetsgarantin. Den rätten har man inte längre.

4 Tidigare tickade inte ”a-kasseklockan” om man deltog i program. Nu fortsätter man förbruka ersättningsdagarna även när man deltar i program med aktivitetsstöd.

4 Nu trappas ersättningen ned, till 70 procent efter 200 arbetslösa dagar och till 65 procent efter ett år (450 dagar om man har minderåriga barn att försörja).

För allt fler arbetslösa har dock nedtrappningen mindre betydelse eftersom ”taket” är så pass lågt. Som högst kan man få 80 procent av 18 700 kronor i månaden.

Mer läsning

Annons