Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket tjänar vi - kommun för kommun

Inkomsterna per invånare ligger under rikssnittet i Gästrikland och Norduppland.


Enda undantaget är Sandviken där den beskattningsbara inkomsten per invånare ligger strax över medel.

Annons

Danderyd, Lidingö och Täby toppar listan och har de mest välbetalda invånarna i landet. Minst tjänar de som bor i Bjurholm, Årjäng och Haparanda.

Det visar statistiken över skattekraften i Sveriges kommuner. Det vill säga hur stora de beskattningsbara inkomsterna är per invånare. Då har man räknat med alla som bor i kommunen, även barn.

Medel i landet ligger på 157 764 kronor per invånare.

I Gästrikland och Norduppland är det bara i Sandviken som folk tjänar över medlet, 161 168 kronor. Gävle ligger precis under rikssnittet med en medelinkomst på 157 026 kronor. Strax därefter följer Hofors med 155 731 kronor per invånare.

Absolut lägst inkomster i vårt område har Tierp. Där är den genomsnittliga beskattningsbara inkomster per invånare bara 136 273 kronor.

Samtidigt kan man konstatera att samtliga sex kommuner förutom Älvkarleby klättrat på Sverigerankingen 2008 jämfört med 2007. Skillnaderna är dock inte stora.

– Det brukar vara rätt stabilt. Det sker inga större förändringar från år till år, säger Hans Björklund på Statistiska centralbyrån, SCB.

Mer läsning

Annons