Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska 850 anställda höja sin kompetens

/
  • Konsulterna Valter Persson och Marie Håkansson har jobbat med kommunens utbildningsprojekt för att höja kompetensen hos företagare i Gävle kommun. De flankerar projektledaren, Annika Janglund på kommunens näringslivsavdelning.
  • Per Åhman på företaget Rengörings-gruppen har deltagit i kommunens kompetensutvecklingsprojekt för näringslivet och insett att utbildning av personalen är en viktig faktor för att hans företag ska utvecklas.

4 miljoner kronor i EU-pengar har gått till att höja kompetensen hos 850 anställda i 29 Gävleföretag.

– Vi har gått från att se utbildning för personalen som en kostnad till att se det som en intäkt, säger Per Åhman, vd på företaget Reningsgruppen som har deltagit.

Annons

Kommunens näringslivsavdelning har under ett och ett halvt års tid drivit ett projekt tillsammans med högskolan, den kommunala vuxenutbildningen och organisationen Företagarna.

Projektet har syftat till att ge de lokala företagen möjlighet att utvecklas och öka sin konkurrenskraft genom utbildning av chefer och personal och har finansierats helt av EU-medel.

Totalt har 29 medelstora företag med sammanlagt 850 anställda deltagit. Utbildningarna, totalt 79 olika, har anpassats för att möta företagens behov och handlat om allt ifrån ledarskap, svetsning, IT, marknadsföring och ekonomistyrning.

Per Åhmans företag, som erbjuder tjänster inom rengöringsbranschen, har fått utbildningar inom till exempel mikrobiologi, miljöbesiktningar och yrkesbevis för lokalvårdare.

– Vi har bland annat fått ett mer ergonomiskt tänk och har sparat in på förbrukningsmaterial. Vi har också hittat nya verksamhetsområden. Det är tack vare kommunen vi har kunnat göra det här för vi hade aldrig kunnat genomföra en ansökan till EU på egen hand, säger han.

Konsulten Marie Håkansson, som har utvärderat projektet genom att intervjua 16 av företagarna, bekräftar den positiva bilden.

– Många av företagen hade väntat sig effekter på lång sikt men hälften ser dem redan i dag. Det handlar om att de kan lägga anbud på nya jobb, erbjuda mer kvalificerade tjänster och bättre service och kundrelationer, säger hon.

Flera har även fått en bättre bild av kommunen, som tidigare har fått mycket kritik för att ha ett dåligt näringslivsklimat.

– Kommunen var tidigare anonym, men nu tycker många att de har fått ansikte och namn på de som jobbar med näringslivsfrågor på kommunen, säger Marie Håkansson.

Mer läsning

Annons