Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska bostadsbyggandet ta fart i Gävle

/
  • Bostadsbyggandet i Gävleborgs län minskade under 2014, men i år ser prognosen ljusare ut.

Efter en uppgång 2013 färdigställdes betydligt färre bostäder i Gävleborgs län i fjol.
Nu ska regeringens förslag om en byggsubvention vända trenden – och Gävle kommun har nya projekt på gång.
– Det kommer att bli många fler nya bostäder i år, säger kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, S.

Annons

Under 2013 ökade antalet nya bostäder i Gävleborgs län efter några riktigt klena år. Drygt 300 bostäder blev färdiga, där nästan hälften är hyreslägenheter.

Enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) färdigställdes endast 204 bostäder i hela Gävleborgs län 2014, varav sex hyresrätter i Gävle.

Och inte en enda etta byggdes i hela Gävleborgs län förra året.

– Nya bostäder bygger på enskilda projekt och det är sällan något län har en jämn kurva från år till år. Men sex hyresrätter i Gävle är väldigt lågt jämfört med lika stora städer, säger Johan Lindahl, utredare på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle.

– Gavlegårdarna har nya projekt på gång under 2015 och 2016, men det motsvarar ändå inte behoven som finns.

Regeringen har som målsättning att öka byggandet till 250 000 bostäder 2015-2020, och under våren kom ett förslag om en byggsubvention motsvarande 6,7 miljarder kronor. För att byggherren ska få ta del av det föreslagna investeringsstödet krävs först och främst att det är en hyresrätt.

– Jag hoppas att det ska få fart på bostadsbyggandet i Gävleborg. Det är något som det flaggats länge för och med rätt utförande kommer antalet små lägenheter att öka, säger Johan Lindahl.

Och årets prognos ser ljusare ut än fjolårets resultat.

– Det pendlar mycket över åren, vilka projekt som blir stoppade respektive påbörjade. Den mängd bostäder som påbörjades 2014 gör att vi kommer att landa på 400-500 nya bostäder det här året, där många är för studenter och äldre. På båda sidorna om Kungsbäck kommer exempelvis 260 studentbostäder att stå klara inför höststarten på Högskolan, säger kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, S.

– I takt med behoven föreslår vi också ett nytt ägardirektiv till Gavlegårdarna, där 750 lägenheter ska byggas över en femårsperiod. Men det behöver byggas mycket mer än så och vi måste också revidera vårt bostadsförsörjningsprogram och öka tempot genom hela plankedjan för att privata byggherrar ska välja Gävle.

Johan Lindahl:

– Respektive kommun kan göra mycket för att få fart på bostadsbyggandet. Med en lokal markpolitik som gynnar den som vill bygga hyresrätter kan man komma långt.

Mer läsning

Annons