Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska vården bli bättre

Med snabbare sjukvårdsrådgivning på telefon, kvällsmottagning på vissa hälsocentraler och schemalagda kvällsoperationer hoppas landstingets nya divisionschefer kunna öka tillgängligheten inom sjukvården i Gävleborg.

Annons

Den senaste vårdbarometern, som presenterades på tisdagen, visar att 80 procent av patienterna är nöjda med den vård de får.

Det är en successiv förbättring sedan mätningarna började år 2001.

- Vi bedriver bra vård i Gävleborg, men den kan bli bättre genom bättre schemaläggning och bättre arbetssätt (läs kvällsoperationer), förklarade Gunnar Jansson, divisionschef för operation.

Barometern syftar till att ge politiker, tjänstemän och företrädare för vården en bild av hur den uppfattas av medborgarna.

I Gävleborg telefonintervjuades 1800 länsbor förra året, alltså innan den nya organisationen med länsdivisioner sjösattes.

Hyrläkarna kostar idag landstinget stora pengar. En inhyrd läkare är dubbelt så dyr som en landstingsanställd.

- Vi måste ha egna läkare och satsar mycket på rekrytering från bland annat Tyskland. Vi har inte råd med de läkarkedjor vi har idag och ska begränsa dem efter sommaren, sade Gunnar Jansson.

- Målet är att klara ekonomin och vårdgarantin.

Enligt vårdbarometern besvaras bara 58 procent av sjukvårdsrådgivningens samtal.

Där vill divisionschefen för primärvården, Berit Fredricsson, förbättra tillgängligheten genom att låta fler distriktssköterskor rycka in och kapa telefontopparna.

Efter sommaren ska också vissa hälsocentraler i länet få kvällsöppet någon gång i veckan. Det gäller bland annat hälsocentralerna på Södertull och Sandvikens sjukhus.

- Barnavårdscentralen i Gävle har en del kvällsöppet och det har slagit väl ut, sade Berit Fredricsson.

Christina Wassberg, divisionschef medicin, påpekade att det nya länssamarbetet funkar bra.

- Hjärtläkarna åker nu till varandra och det har kortat hjärtköerna betydligt..

Som ett större problem betraktar hon de ständiga överbeläggningarna på Gävle sjukhus.

- Vi vill hitta en lösning på detta och frågar oss om alla patienter måste åka just till sjukhuset. Vi kanske ska sålla hårdare och skicka vissa till häloscentralen, frågar hon sig.

När det handlar om vårdklara patienter har landstinget satsat på ett samarbete med Gävle kommun för att snabbare få hem patienterna.

SIV BERG

Mer läsning

Annons