Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så sköter de sig – kommun för kommun

I Gävle är det få som dör ensamma, i Hofors får äldreomsorgen toppbetyg av användarna medan de äldre i Älvkarleby får ovanligt mycket mediciner, inte sällan i farliga kombinationer.


Det är några av resultaten i den senaste nationella jämförelsen av vården och omsorgen av äldre.

Annons

Det är organisationen Sveriges landsting och kommuner som för andra året i rad jämför äldreomsorgen i landet.

Tanken är att man genom att jämföra bland annat kvalitet och kostnader ska stimulera kommunerna till förbättringar.

I år har man tittat på 21 olika saker – allt från hur informationen på kommunens hemsida ser ut till hur vanligt det är med fallskador och personalens utbildningsnivå.

På varje punkt har sedan kommunerna rankats och fått betyget grönt, gult eller rött. Grönt innebär att man är bland den bästa fjärdedelen, rött att man är bland de sämsta och gult däremellan.

Bäst totalbetyg i vårt utgivningsområde får Sandviken (se artikeln ovan). Sämst hamnar Älvkarleby kommun med hela nio röda, sju gula och bara ett grönt betyg.

Dåliga betyg blir det bland annat för att äldre som har hemtjänst får möta många olika personer, hela 19 stycken på en tvåveckorsperiod. Dessutom får ovanligt många äldre väldigt många olika mediciner, tio sorter eller fler, och även läkemedel som kan vara farliga att kombinera.

Övriga kommuner utmärker sig varken som bra eller dåliga. De får flest gula medelbetyg och ungefär lika många röda som gröna. Men de är bra och dåliga på olika saker.

Ockelbo har dålig information på sin hemsida men det är ganska få äldre som faller och skadar sig och relativt få som akut behöver läggas in på sjukhus.

I Gävle är de som bor på äldreboende bland de nöjdaste i landet, medan de som har hemtjänst är bland de mest missnöjda.

Hofors äldre ger äldreomsorgen höga betyg i brukarundersökningar, men kommunen har också ovanligt mycket outbildad personal.

I Tierp i sin tur är det ovanligt många äldre som får psykofarmaka, däremot får kommunen toppbetyg för sina relativt sett låga kostnader.

Mer läsning

Annons