Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så smäller du fyrverkerierna säkert ikväll

Var nykter, tänk på omgivningen och håll ett säkert avstånd när du skjuter iväg fyrverkerierna i kväll. Det är några av Eje Berglunds viktigaste råd inför nyårskvällens fyrverkerier.

Annons

Gävles fyrverkerikung Eje Berglund tycker det viktigaste med fyrverkerierna är att tänka på säkerheten. Ett av hans främsta tips är att välja batterier, även kallade tårtor för de är säkrare än raketer som man skjuter iväg.

– Vi säljer ju mest och batterier och tårtor, inte raketer med pinnar, det har vi fostrat folk att låta bli att använda! Det ska man inte ha i stan. Är man på landet eller vid någon sjö kan man använda pinnar.

Anledningen till att vara försiktig är att raketerna skjuts iväg med en pinne på sig som sedan faller ner utan att man kan kontrollera vart och då kan de slå ner på saker i omgivningen som till exempel tak och bilar. Vi frågade Eje om hans viktigaste säkerhetstips inför kvällen.

Välj pjäs efter plats.

– Man ska aldrig köpa pjäser som är för stora för platsen du ska vara på. Det är det största problemet, stora pjäser för en liten villatomt och då finns det inget utrymme om något går fel. Välj pjäs efter plats!

Absolut nykterhet.

Ha koll på säkerhetsavståndet.

– Kolla säkerhetsavståndet. Det står på pjäserna hur långt bort man ska stå och det ska man respektera.

Ställ ut pjäserna i tid.

– Man kommer inte med alla pjäser i stor hög och tänder en i taget, utan alla ska stå på plats innan man börjar tända. Annars blir du stressad.

Håll aldrig kroppen över pjäsen som du tänder.

– Man hukar sig fram och man sträcker ut armen, så man inte har någon kroppsdel över pjäsen när man tänder den. Det kan hända att den tänder fortare än du har tänkt dig, så att det flyger upp grejer på kroppen.

Bevaka dina fyrverkerier.

– När man har ställt ut pjäserna så måste man bevaka dem. Du kan inte ställa ut dem och sen gå in och parta, och sen gå ut. När du har ställt ut dem ska du ha dem under uppsikt.

Vänd dig bort från raketer med pinne.

– Är det fel på raketen så finns det risk att den smäller direkt, så man tänder raketen och vänder bort kroppen och ansiktet.

Vänta ut fyrverkerier som inte smäller.

– Gå aldrig fram till en pjäs som inte fungerar utan vänta ut den ordentligt. Det står om säkerhet på alla pjäser.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har även de tagit fram en lista med råd för den som ska skjuta fyrverkerier. De framhåller också säkerhetsavståndet, att vänta ut pjäsen, inte hålla dem i handen och att vara nykter. Man ska förbereda i god tid och tänka på riskerna, eftersom fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador. Dessutom skriver de att man ska visa hänsyn till de djur och människor som kan bli skrämda.

Mer läsning

Annons