Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill byborna utveckla sina smultronställen

/
  • Carola Eurenius och Carina Hägg har bott med sina familjer i Hillevik sedan 2004 respektive 2002. De älskar sin by och tror att de bor kvar om tjugo år.

Vad tycker du om din ort och hur tror du att den kommer att se ut om 20 år? De frågorna och några till har ställts till alla som bor i de mindre byarna i Gävle kommun. – Vi har försökt täcka upp varenda blå prick på kartan, som betyder bofast, säger Christina Eneris, samhällsplanerare på kommunen.

Annons

Hillevik är en av de byar som ingått i den stora enkäten och resultatet presenterades i går i den natursköna båthamnen i det lilla samhället mellan Eskön och Trödje en bit norr om Gävle.

I den idylliska orten bor omkring 60 familjer, som alla fick kommunens enkät utskickad till sig i slutet av förra året. 17 av hushållen svarade, vilket kommunen bedömer som en ganska god svarsfrekvens. Sammanlagt skickades enkäten ut till 1 100 hushåll från Främlingshem i söder till Säljemar i norr. 312 svar från över 30 byar kom in.

– De flesta är stolta och nöjda med den plats de bor på. Många uppskattar saker som har med platsens naturliga förutsättningar att göra, bor man vid havet så älskar man havet och bor man vid skogen så älskar man skogen, säger Christina Eneris som har sammanställt resultatet.

Bland de saker som kan förbättras i byarna nämner många infrastruktur- och kommunikationsfrågor. Det handlar om till exempel bussförbindelser, vägar, bredband och mobiltäckning.

Carola Eurenius och Carina Hägg är båda Hilleviksbor sedan några år tillbaka. De blev glada och kände sig viktiga när kommunen frågade efter deras åsikter och svarade båda att Hillevik är en bra plats att bo på.

Framför allt för närheten till havet, men även för frihetskänslan och tillgången till barnomsorg och skola. Den största nackdelen de kan komma på är de dåliga bussförbindelserna.

– De flesta familjer som bor här har två bilar. Det måste man nästan ha om man har olika tider och ska skjutsa barnen, säger Carina Hägg.

Carola Eurenius tycker att samfälligheten ordnar mycket med egna medel, till exempel ett cykelställ ute vid busshållplatsen vid gamla E 4, men ser gärna att man får mer stöd från kommunen.

– Hilleviks havsbad är stort och mysigt, men skulle behöva fräschas upp. Vi skulle kunna hjälpas åt i byn om vi fick resurser, säger hon.

Enkätsvaren ska användas i ett så kallat program som blir klart i höst och är en föregångare till den nya översiktsplan som ska göras för hela Gävle kommun, utom staden som nyss fick en ny översiktsplan.

Planen ska ange hur man vill utveckla kommunen och var man till exempel vill att nya hus ska byggas.

– Den här enkäten är en oerhört viktig del av medborgardialogen. När vi sedan kommer med vårt förslag har alla nya chanser att kommentera, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Mer läsning

Annons