Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkert att bada igen

/

Nu är det åter säkert att bada vid Laduholmen i Forsbacka.
Dykare hittade i söndags det farliga järnröret från den saboterade badbryggan. Dessutom plockade man upp annat som dumpats i vattnet.

Annons

Efter att bryggan vid Laduholmen saboterats valde Gävle kommun att helt plocka bort den från badplatsen. Man vågade helt enkelt inte ha den kvar efter att någon plockat bort järnrör från bryggan och placerat ut dem – stående under vattenytan – så att badare riskerade att komma till skada.

Ett av järnrören återfanns heller inte och kommunen fick sätta upp varningsskyltar. Men nu kan de plockas bort.

Gävlegrodorna på plats

I helgen var nämligen dykare från klubben Gävlegrodorna ute och rensade badplatsen. Och det försvunna järnröret hittades direkt.

– Jag slog i det när jag skulle simma ut. Det stod fastsatt i bottnen ungefär en halvmeter under vattenytan och hade någon hoppat på det man kunnat skada sig ordentligt, säger Johan Isaksson från Gävlegrodorna.

Dessutom fann man annat skrot. Bland annat äldre järnrör som låg på bottnen och en gammal rullvagn från Forsbackatvätten. Och småsaker, som ölburkar och solglasögon.

”Trist utveckling”

Den här insatsen gjorde Gävlegrodorna på eget initiativ men dykarklubben hoppas att man även i fortsättningen skulle kunna hjälpa till med att säkra badplatser. Att man till exempel varje år innan badsäsongen börjar kan kolla av att det inte finns något farligt i vattnet.

En lösning som Gävle kommun nu överväger.

– Det är en trist utveckling att man ska behöva ha dykare som söker av botten innan man vågar bada. Men det är ett alternativ som vi nu funderar på, säger Johan Öholm som ansvarar för friluftsliv i Gävle kommun.

Mer läsning

Annons